Dat vertelde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gisteravond aan tafel bij Jinek. Kuipers zat tegenover Raisa Blommestijn, die tegen het gebruik van een coronapas is.

Bekijk het hele gesprek hier:

Vanwege de sterk oplopende coronabesmettingen is het kabinet aan het beraden welke aanvullende maatregelen genomen moeten worden. Volgende week volgt daarover een persconferentie.

Aanvullende maatregelen

Volgens Kuipers vindt iedere Nederlander het ‘ongelooflijk belangrijk’ dat de zorg beschikbaar blijft voor iedereen die hulp nodig heeft. Uit schattingen van het RIVM blijkt volgens Kuipers dat er de komende periode mogelijk nog 23.000 mensen door corona in het ziekenhuis zullen belanden en 4800 op de intensive care (ic).

Kuipers zei daarom dat aanvullende maatregelen nodig zijn, maar dat het wel lastig is te bepalen welke. “Als 87 procent van de bevolking gevaccineerd is, dan moet je gaan zoeken naar wat je kan gaan doen. Want alles weer helemaal dicht, dat is iets wat we niet moeten willen”, vertelde Kuipers bij Jinek.

Jurist en filosoof Raisa Blommestijn vreest echter voor stigmatisering van de ongevaccineerden, vertelde ze gisteren aan tafel. Zij noemt het ‘echt schokkend’ dat het kabinet maatregelen specifiek voor mensen die niet zijn gevaccineerd overweegt. Ongevaccineerden krijgen volgens haar de schuld van de crisis.

Kankerpatiënten

Kuipers noemt de toestroom van kankerpatiënten in de ziekenhuizen als voorbeeld. “Een belangrijk deel van de kankers heeft een risicofactor, zoals roken, alcoholgebruik of te weinig lichaamsbeweging”, legt hij uit.

“Wij zouden kunnen zeggen: doordat die mensen komen en een intensieve behandeling nodig hebben, wordt de zorg belast. Maar dat zeggen we in Nederland nooit en dat zeggen we bij dit ook niet”, zegt Kuipers over coronapatiënten. “Maar je moet wel zorgen dat het niet allemaal tegelijk komt en in deze fase van een infectieziekte moet je dan íets doen.”

Hij noemde gerichte maatregelen in gemeenten waar veel besmettingen en lage vaccinatiecijfers zijn wellicht ook een optie. “Ik hoorde een dominee uit Staphorst aangeven dat hij het eigenlijk niet onredelijk vond om de uitvoeringen van het koor niet door te laten gaan en ook de kerkdiensten online te doen”, vertelde Kuipers.

Hij voegde daaraan toe dat hij niet over de nieuwe maatregelen gaat. Staphorst kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad.

Besmettingen stijgen

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests steeg afgelopen week met 50 procent. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog.Source link