Er gingen 286 horecazaken failliet, 32 meer dan een jaar eerder. Daarnaast sloten 4.454 horecaondernemers vrijwillig de deuren, soms om een faillissement te voorkomen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Bij horeca gaat het om restaurants en cafés, maar ook om hotels. De horecabazen die stopten schreven zich uit bij de KvK. 

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS is de totale hoeveelheid horeca in ons land niet gedaald. “Dat is wel opvallend, er kwamen in 2020 ook 7425 horecazaken bij. Als je puur naar die oprichtingen zou kijken, zou je niet denken dat 2020 een coronajaar was.” 

Ter vergelijking: in 2019 ging het om 7950 oprichtingen. “Maar dat waren er uitzonderlijk veel, in 2018 waren het er 6070. En veel horecazaken die in 2020 gestart zijn, bestaan ook nog.”

De horeca is in vergelijking met andere sectoren sowieso een sector met veel dynamiek, zegt Van Mulligen. In sommige horecapanden zit om de paar jaar een andere zaak. 

Hotels hard geraakt

Hotels mochten tijdens de coronacrisis de deuren openhouden, maar zagen hun omzet toch sterk dalen. Dat kwam door de reisbeperkingen. Er kwamen minder zakenreizigers en toeristen naar Nederland.

Nederlanders zelf gingen wel meer op vakantie in eigen land, maar kozen dan vaak voor een camping of vakantiepark. Bij campings (derde kwartaal) steeg de omzet dan ook na de lockdown.

Tijdens de tweede coronagolf die in september startte, zagen campings en vakantieparken de omzet toch weer teruglopen. De parken zelf waren weliswaar open, maar de horeca moest deels dicht blijven.

Record hotels failliet

In het tweede kwartaal gingen er 112 horecazaken failliet, waarvan 93 restaurants en cafés en 19 hotels. Dit is het hoogste aantal faillissementen in de horeca sinds eind 2013. Het aantal failliete hotels was zelfs het hoogste niveau sinds het begin van de kwartaalmetingen in 2009.

Vanaf het derde kwartaal loopt het aantal faillissementen meer in de pas met die van de rest van het bedrijfsleven in Nederland: na augustus werden er nog slechts mondjesmaat horecabedrijven failliet verklaard. 

Lichtpuntje

In het tweede kwartaal van 2021 verbleven ruim 8 miljoen toeristen op campings, in huisjes en in hotels. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, toen veel accommodaties gesloten waren vanwege coronamaatregelen.

Toch liggen de aantallen nog niet op het oude niveau. Ten opzichte van het recordjaar 2019 is het aantal gasten in het tweede kwartaal 39 procent lager. Vooral de buitenlandse toeristen hebben de weg naar de Nederlandse accommodaties nog niet teruggevonden. Dit daalde van 5,9 miljoen in 2019 naar nog geen 900.000 buitenlandse bezoekers in 2021.Source link