Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers over faillissementen in de Europese Unie.

Tot halverwege 2019 liet het aantal Nederlandse faillissementen een licht stijgende trend zien. Dat was voor de EU in zijn geheel niet anders. Wel gingen EU-breed relatief meer bedrijven failliet dan in Nederland: ongeveer 80 procent van het aantal in 2015 (in Nederland 60 procent ten opzichte van 2015).

Dit veranderde in het tweede kwartaal van 2020, rond de Europese uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen en lockdowns. In het tweede kwartaal daalde het aantal Europese faillissementen weliswaar, maar in de kwartalen daarna nam het alleen maar toe.

Niet los van overheidssteun

In Nederland was juist sprake van een plotselinge scherpe daling. Dit kan niet los worden gezien van de overheidssteun in verband met corona voor Nederlandse bedrijven, schrijft het CBS. Niet alle EU-landen gaven in dezelfde mate steun en ook de steunmaatregelen verschilden per land

Horecafaillissementen

België, Frankrijk en Duitsland namen niet alleen steunmaatregelen, maar ook specifieke maatregelen om te voorkomen dat bedrijven bankroet zouden gaan. Zo konden Belgische bedrijven die op 18 maart 2020 nog in goede gezondheid verkeerden, tot halverwege juni in ieder geval niet failliet gaan.

Door de coronacrisis ging ook een recordaantal Spaanse horecabedrijven failliet. In het eerste kwartaal van dit jaar nog meer dan drie keer zoveel als in 2019. Dankzij de steunmaatregelen daalde het aantal horecafaillissementen in Nederland juist na het derde kwartaal van 2020.Source link