54 procent van donoren heeft corona-antistoffen in bloed

Ongeveer 54 procent van alle bloeddonoren in Nederland heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat blijkt uit cijfers die dinsdagavond door bloedbank Sanquin zijn gepubliceerd. Een maand geleden was dit nog 32 procent. Antistoffen kunnen het virus bij een besmetting uitschakelen.

Het percentage antistoffen in het bloed loopt volgens de bloedbank snel op dankzij de vaccinatiecampagne. Bij de leeftijdsgroepen die al gevaccineerd zijn, is een sterke stijging te zien vanaf het moment dat zij een prik konden krijgen. Bij 90 procent van donoren ouder dan 70 jaar werden antistoffen gevonden, bij donoren van 61 tot 70 jaar is dit ongeveer 85 procent en bij donoren van 51 tot 60 jaar daalt dit naar ongeveer de helft.

Ook bij mensen tussen 18 tot 30 jaar oud is het percentage antistoffen tegen het coronavirus in het bloed gestegen. 40 procent van de donoren in deze leeftijdsgroep heeft momenteel antistoffen; vorige maand was dit 30 procent. Sanquin onderzoekt nog of dit stijgende percentage door vaccinaties komt, of dat het vooral om mensen gaat die het virus hebben opgelopen en ervan hersteld zijn.

Een man krijgt een prik met een coronavaccin. Foto: Ricardo Moraes/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 1 juni:

Afgelopen week, van 26 mei tot 1 juni, zijn 43 procent minder Covid-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen dan de week daarvoor. Dat bleek dinsdag uit de nieuwe weekcijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde. Het RIVM telde 20.608 nieuwe positieve coronatests: een daling van 18 procent ten opzichte van de week daarvoor.
Bij de vier wedstrijden op het EK voetbal die deze maand in de Johan Cruijff Arena worden gespeeld, mogen meer fans aanwezig zijn dan tot nu toe was afgesproken. De KNVB meldde dinsdag dat in overleg met het kabinet en de gemeente Amsterdam het stadion nu voor een derde gevuld mag worden in plaats van een kwart, zoals eerder overeengekomen was.
Ongeveer 250 mensen hebben vorige week een onterechte positieve uitslag gekregen op hun coronatest. Ze lieten zich tussen 27 en 30 mei bij de GGD-locaties in Bergen op Zoom of Goes testen op het coronavirus met een snel- of antigeentest.
De Franse overheid biedt alle Europarlementariërs en hun medewerkers een coronavaccinatie aan als zij volgende week in Straatsburg komen vergaderen. Dat zou blijken uit een brief die in handen is van de NOS. De omroep heeft enkele Nederlandse Europarlementariërs gesproken die zeggen geen gebruik te zullen maken van het aanbod.
Koning Willem-Alexander heeft zijn eerste prik tegen Covid-19 gehad. Dat heeft hij dinsdag bij een werkbezoek in Den Haag gezegd, bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Lees hier het hele blog van dinsdag 1 juni terugSource link