Nieuwe variant coronavirus ook vastgesteld in Canada

De nieuwe variant van het coronavirus is ook aangetroffen in Noord-Amerika. De Canadese provincie Ontario heeft twee gevallen geconstateerd van de variant, die als eerste in het Verenigd Koninkrijk werd vastgesteld. Dat hebben gezondheidsautoriteiten in Ontario zaterdag gemeld, schrijft Reuters.

De variant, die volgens wetenschappers 40 tot 70 procent besmettelijker is dan de oorspronkelijke variant van het virus, is inmiddels in meerdere landen geconstateerd, waaronder Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Zweden en Japan. In het Verenigd Koninkrijk heeft de variant geleid tot een scherpe stijging van besmettingen. Bij de gevallen buiten het land, waaronder het zaterdag bekendgemaakte geval in Zweden, gaat het over het algemeen om reizigers die onlangs zijn teruggekeerd uit het Verenigd Koninkrijk.

In Canada gaat het om twee personen in het zuiden van Ontario, die niet onlangs hebben gereisd of bekende risicocontacten hebben gehad, aldus de gezondheidsautoriteiten. De bekendmaking viel samen met het begin van een lockdown in de provincie. Canada kondigde vorige week een vliegverbod af voor vluchten met passagiers uit het Verenigd Koninkrijk. In totaal zijn in Canada sinds het begin van de pandemie ongeveer 542.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Bijna 15.000 mensen zijn er aan de ziekte overleden.

Dit was het belangrijkste nieuws van Tweede Kerstdag

Welkom in dit blog, waarin NRC de belangrijkste ontwikkelingen rond Covid-19 bijhoudt. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 26 december:

Verschillende Europese landen hebben zaterdag de eerste levering van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech ontvangen. In Nederland kwamen de eerste tienduizend doses uit het Belgische Puurs onder politiebegeleiding aan in Oss. De vaccins worden voorlopig opgeslagen in de vriezers van Movianto. Naar plan wordt de eerste Nederlander op 8 januari gevaccineerd.
Andere Europese lidstaten begonnen direct met het vaccineren van inwoners. Zo kreeg in Duitsland een 101-jarige verpleeghuisbewoner in de deelstaat Saksen-Anhalt het vaccin toegediend, een dag voor het geplande begin van de vaccinatiecampagne. Ook Slowakije en Hongarije zijn al begonnen.
Een aantal landen stelde zaterdag besmettingen vast met de nieuwe virusvariant, die vermoedelijk veel besmettelijker is dan de oorspronkelijke stam van het coronavirus. Spanje en Frankrijk maakten vrijdag bekend besmettingen met de nieuwe stam gevonden te hebben. Japan kondigde aan buitenlanders te weren om de verspreiding van de nieuwe virussoort te voorkomen.
Het RIVM meldde van Eerste op Tweede Kerstdag 9.880 nieuwe positieve coronatests, ruim 1.600 meer dan een dag eerder. Ook overleden van vrijdag op zaterdag 49 mensen. Het is niet zeker of het virus zich ook daadwerkelijk minder snel verspreidt. Cijfers worden vaak met enige vertraging doorgegeven, zeker in het weekend en op de feestdagen. Daardoor kunnen er schommelingen ontstaan in de cijfers.

Lees hier alle corona-nieuwsberichten van zaterdag 26 december terugSource link