Ziekenhuizen in heel Nederland zijn genoodzaakt de planbare reguliere zorg te staken vanwege de toenemende drukte door het coronavirus, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdag. “De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn.”

“Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken”, zo laat minister Tamara van Ark voor Medische Zorg weten.

Eigenlijk werd een piek pas in januari verwacht. Het staken van de reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken moet ervoor zorgen dat personeel wordt ‘vrijgespeeld’. Zo moet de acute en kritiek planbare zorg gewaarborgd worden.

Andere maatregelen die genomen worden zijn de voorbereidingen voor het verder opschalen van bedden op de intensive care (ic) naar 1.450. Ook worden patiënten naar Duitsland verplaatst. Eerder zorgde het land ook al voor coronapatiënten uit Nederland.

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken fors opgelopen. In plaats van versoepelingen rond de feestdagen, zag het kabinet zich dan ook genoodzaakt juist zwaardere maatregelen op te leggen. Zo zijn bijvoorbeeld niet-essentiële winkels gesloten tot 19 januari.

Maandag lagen er 2.162 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 586 zich op de ic bevinden.Source link