Sterfte aan COVID-19 in het zuiden 8 keer hoger dan in het noorden

Tijdens de eerste coronagolf was de sterfte aan Covid-19 in Zuid-Nederland acht keer hoger dan in het noorden van het land. In de zuidelijke provincies stierven ruim 3.800 inwoners aan het virus (104,9 per honderdduizend inwoners). In het noorden ging het om 215 mensen (12,4 per honderdduizend inwoners). Dat blijkt uit voorlopige regionale cijfers van het CBS, die donderdag gepubliceerd zijn.

Oost en West-Nederland werden eveneens een stuk minder hard geraakt tijdens de eerste golf. Zo overleden er in de oostelijke provincies 57 inwoners per honderdduizend mensen, en ging het in het westen om 47 overlijdens per honderdduizend inwoners. De GGD registreerde landelijk de meeste sterfgevallen in de regio Den Bosch. Daar overleden meer dan 1.400 mensen aan het virus.

Van alle mensen die tijdens de eerste golf in Nederland zijn overleden, stierf een zesde aan Covid-19. De cijfers hebben betrekking op de periode tussen begin maart en eind juni.

Hoogste ziekteverzuim sinds tien jaar in thuiszorg en verpleging

Het ziekteverzuim onder medewerkers in de sector ‘thuiszorg, verzorging en verpleging’ bereikte in het tweede kwartaal van dit jaar het hoogste niveau sinds 2010. Toen werd begonnen met metingen per branche. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Bijna 8 procent van de medewerkers in die sector zat tussen april en juni ziek thuis, ruim 1 procentpunt meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook kwamen meer ziekmeldingen binnen van medewerkers in de huisartsen en gezondheidscentra (+0,8 procentpunt) en kinderopvang (+0,6 procentpunt) ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019.

Net als in de maanden vóór april had de gehele sector ‘zorg en welzijn’ in het tweede kwartaal het hoogste ziekteverzuim van alle bedrijfstakken, namelijk 6,2 procent. Vorig jaar was dat nog 5,6 procent. Ter vergelijking: in andere sectoren was het aantal ziekmeldingen in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 4,5 procent tegenover 4,3 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook Werkdruk in veel verpleeghuizen weer even hoog als tijdens eerste golf

Welkom in dit blog

Hier bericht NRC over de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

Het voorbije etmaal werden bij het RIVM 4.947 nieuwe coronagevallen geregistreerd, dat waren er 977 meer dan de dag ervoor. Daarnaast lagen in totaal 1.839 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, 86 minder dan op dinsdag.
Aan zes relschoppers zijn cel- en taakstraffen opgelegd voor het belagen van politie en ME bij een coronademonstratie van Viruswaanzin. De demonstratie vond in juni plaats in Den Haag. De politierechter omschreef het geweld tegen de agenten als een „veldslag” en een „straatoorlog”.
De Verenigde Staten overwegen de inreisverboden in te trekken die gelden voor alle niet-Amerikaanse burgers die onlangs in Brazilië, Groot-Brittannië, Ierland en 26 andere Europese landen waren. De regering van de zittende president Donald Trump heeft de verboden voor Europa en Brazilië in respectievelijk maart en mei ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
In Rusland werd voor de twee dag op rij een recordaantal coronadoden gemeld. Waar maandag nog een nieuw dieptepunt werd gemeld met 491 doden, viel dat aantal dinsdag nog hoger uit: 507 doden als gevolg van het coronavirus.

 

Lees hier het blog van woensdag terug: WHO-baas: armen dreigen buiten boot te vallen bij verdeling vaccinsSource link