Online videoplatform YouTube heeft de ultraconservatieve nieuwszender One America News Network (OAN) voor een week lang verboden om nieuwe video’s te plaatsen. Reden voor de strafmaatregelen is dat OAN verkondigt dat er middelen zijn die COVID-19 gegarandeerd genezen, hetgeen in strijd is met het desinformatiebeleid van YouTube rond het coronavirus.

Ook kan OAN een week lang geen geld verdienen met de inhoud die al op het kanaal staat, maakte YouTube dinsdag bekend.

Het is voor het eerst dat het videoplatform, dat eigendom is van Google, ingrijpt tegen de betrekkelijk kleine pro-Trumpzender, een van de paar rechtse zenders die met de president nog weigeren de verkiezingszege van Joe Biden te erkennen.

De maatregel geldt als een eerste waarschuwing. Bij drie waarschuwingen wordt het kanaal verwijderd. OAN moet aantonen dat het de door YouTube aangekaarte problemen heeft opgelost als het weer geld wil verdienen aan zijn kanaal.

Het is een van de maatregelen die YouTube dit jaar tot nu toe nam tegen desinformatie over de corona-pandemie. Het platform verwijderde sinds februari al zo’n 20.000 gevaarlijke of misleidende video’s. Ook heeft YouTube, dat sinds de wereldwijd afgekondigde lockdownmaatregelen nog verder in trek is geworden, er beleid van gemaakt om gezaghebbende kanalen en betrouwbare bronnen van informatie uit te lichten.

Tienduizenden Trump-aanhangers hebben zich deze maand afgekeerd van de betrekkelijk rechtse nieuwszender Fox News en zich gewend tot kleinere, ultrarechtse zenders. Het conservatieve Newsmax trok twee weken geleden voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan een miljoen kijkers. OAN-topman Charles Herring stelt dat zijn kanaal sinds enkele weken een van de tien best bekeken kabel-tv-kanalen is.Source link