Donald Trump jr. test positief en Brazilië passeert grens zes miljoen besmettingen
Donald Trump junior, de oudste zoon van president Trump, heeft eerder deze week positief getest op het coronavirus, meldt zijn woordvoerder aan persbureau Reuters. Hij heeft geen symptomen, maar is wel in quarantaine gegaan. Volgens zijn woordvoerder volgt Donald Trump junior alle medische aanbevelingen. In oktober raakten president Trump, zijn vrouw Melania en hun zoon Barron al besmet met het virus.
Brazilië is de grens van zes miljoen bevestigde coronabesmettingen gepasseerd. Er werden het afgelopen etmaal bijna 40.000 nieuwe gevallen gemeld. Na de Verenigde Staten en India is Brazilië het zwaarst door Covid-19 getroffen land ter wereld. Er zijn tot nu toe 168.613 sterfgevallen als gevolg van het virus geregistreerd. Het gewone leven in de grote steden is na het opheffen van de lockdowns van eerder dit jaar weer grotendeels teruggekeerd.
Het luchtruim van Suriname is ook weer open voor mensen die niet in het land wonen en niet de Surinaamse nationaliteit hebben. Er geldt wel een maximum van ruim vijfhonderd inkomende reizigers per week, meldt persbureau ANP. Ook moeten ze een negatieve coronatest kunnen overhandigen, een reisverzekering met Covid-19-dekking hebben en voor tien dagen een quarantaineplek in Suriname hebben geregeld. Vanwege de coronacrisis was het Surinaamse luchtruim sinds 14 maart gesloten voor iedereen die niet in Suriname woont of Surinaamse wortels heeft.

Donald Trump junior spreekt in augustus middels een videoboodschap de Republikeinse Conventie toe. Foto Chip Somodevilla/EPA

Geen loonsverhoging voor ov-personeel in nieuwe cao

Er is een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor werknemers in het zwaar door de coronacrisis getroffen openbaar vervoer, meldt CNV Vakmensen vrijdagavond laat aan persbureau ANP. Het personeel krijgt geen loonsverhoging, maar voor de meeste medewerkers is er wel een baangarantie tot in elk geval 1 juli 2021.

Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is sinds de uitbraak van het coronavirus begin dit jaar drastisch afgenomen. „Gezien de huidige situatie zien de werkgevers nu geen ruimte voor een loonsverhoging. Dat is bijzonder spijtig”, zegt CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi tegen ANP. „Daar staat tegenover dat de meeste werknemers in ieder geval tot 1 juli 2021 zeker zijn van hun baan. En dat de cao-partijen de intentie hebben om een regeling af te spreken over eerder stoppen met werken.”

De komende weken wordt het onderhandelingsresultaat voorgelegd aan de leden. De cao geldt voor ongeveer 12.000 werknemers.

Buschauffeur achter ‘kuchscherm’ in Eindhoven Foto Rob Engelaar/ANP

Het laatste nieuws

Hier houdt de redactie van NRC de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus bij, uit binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 20 november:

Internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseren de virusremmer remdesivir niet meer te gebruiken bij de behandeling van coronapatiënten. Volgens experts heeft het middel geen effect heeft op de gezondheid van coronapatiënten, hoe ziek ze ook zijn.
Kwetsbare kinderen die opgroeien in een moeilijke situatie hebben meer last van het coronavirus dan hun leeftijdsgenoten. Dat concludeert de Kinderombudsman.
Het aantal vaders dat voor de kinderen zorgt, is sinds april iets toegenomen. 31 procent van de ondervraagde vaders gaf in juni aan meer thuis te blijven voor de kinderen dan vóór de coronacrisis, in april was dat nog 22 procent. Toch blijft de verdeling tussen vader en moeder ongelijk.
Pfizer en BioNTech dienen vrijdag een aanvraag voor noodgebruik van hun vaccin in bij de Amerikaanse toezichthouder FDA. Daarmee hopen de farmaceut en het biotechbedrijf hun middel goedgekeurd te krijgen voor de Verenigde Staten.
Verpleeghuisbewoners en patiënten uit de gehandicaptenzorg zijn de eerste groepen die straks recht hebben op een vaccin. Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om – als volgend jaar de eerste vaccins voor Nederland beschikbaar komen – ouderen en kwetsbaren als eerste te vaccineren.

Lees hier het blog van vrijdag terugSource link