Het idee voor landelijk vuurwerkverbod kwam vorige week van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De partijen krijgen brede steun voor het plan van de politie en zorgmedewerkers op de spoedeisende hulp. Vanwege corona moet de zorg zo veel mogelijk ontlast worden, is de gedachte.

Ook de burgemeesters van de veiligheidsregio’s pleitten gisteren tijdens het Veiligheidsberaad voor een landelijk vuurwerkverbod.

De partijen in de Tweede Kamer maken zich wel zorgen of de uitvoering op tijd rond is. Volgens de Partij voor de Dieren verdient de maatregel ‘de hoogst mogelijke spoed’. 

Ook partijen die tegen een permanent vuurwerkverbod zijn, zoals de PVV en VVD, erkennen dat de aankomende jaarwisseling anders zal zijn dan normaal. “We mogen niet doof zijn voor dit verzoek”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam.

Handhaven

Wel willen de partijen weten of een vuurwerkverbod de druk op de zorg daadwerkelijk verlaagt en of het verbod wel te handhaven is. Daarnaast vrezen meerdere partijen een toename van illegaal vuurwerk uit bijvoorbeeld Duitsland als mensen niets in Nederland mogen kopen. Zij sturen de staatssecretaris ‘met de opdracht op pad’ de uitwerking van het plan verder te onderzoeken.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven komt over twee weken met  duidelijkheid. GroenLinks vindt dat laat en wil dat het kabinet snel een knoop doorhakt. Volgens de staatssecretaris kan het niet eerder, omdat zij het eerst moet afstemmen met andere ministers.Source link