Vier ministers besmet met Covid-19 in Suriname

Nadat eerder de Surinaamse minister Diana Pokie (Grondbeleid en Bosbeheer) besmet bleek met het coronavirus, werd op donderdag bekend dat nog drie ministers het coronavirus hebben opgelopen. De ministers David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen), Reshma Kuldipsingh (Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken) en Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) testten allemaal positief.

Minister Amoksi was eerder die dag nog aanwezig in het Surinaams parlement. Volgens president Santokhi, die het positieve testresultaat tijdens een geschorste zitting te horen kreeg, wist Amoksi niet dat hij positief had getest en was hij daarom komen opdagen.

Eerder deze week moest de president zijn excuses nog aanbieden nadat foto’s waren opgedoken van hem en enkele andere ministers die zich tijdens een bezoek aan het district Nickerie niet aan de coronamaatregelen hielden. Zo werd er geen afstand gehouden en werden er geen mondkapjes gedragen.

In totaal zijn er meer dan vijfduizend besmettingen door het coronavirus in Suriname. 78 daarvan zijn nog actief. 108 Surinamers zijn overleden aan het virus, waarvan één persoon in de afgelopen 24 uur.

President Santokhi eerder dit jaar. Foto ANP / Ranu Abhelakh

Het laatste nieuws

Elke dag houdt NRC het belangrijkste nieuws bij rondom de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van donderdag 15 oktober:

De Europese Commissie heeft donderdag een richtlijn gepresenteerd voor hoe het coronavaccin, als dit er eenmaal is, verspreid moet worden onder de bevolking. Onder meer zorgmedewerkers, zestigplussers en mensen met een zwakke gezondheid zouden voorrang moeten krijgen.
Het RIVM kreeg 7.833 meldingen binnen over positieve coronatests. Dat is het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de coronapandemie. Hierbij moet worden opgemerkt dat deze week meer wordt getest dan in de weken hiervoor.
In Londen gaan vanaf zaterdag strengere coronamaatregelen in. Huishoudens mogen geen gasten meer ontvangen en ook niet afspreken met anderen in restaurants en cafés, die al om 22.00 uur moesten sluiten.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de Europese top in Brussel verlaten om uit voorzorg in thuisquarantaine te gaan nadat een medewerker positief testte op het virus. Ook PVV-leider Geert Wilders zit tot zaterdagavond in thuisquarantaine, vanwege een positieve test onder een van zijn beveiligers.

Lees hier het blog van donderdag terugSource link