President Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn in afwachting van het resultaat coronatesten nadat Hope Hicks, een topadviseur van de president die deze week met hem heeft gereisd, positief is getest op het coronavirus. Dat heeft hij donderdagavond gezegd tegen Fox News.

„Of we in quarantaine gaan en of we het hebben weet ik niet”, zei Trump tijdens een telefonisch interview met Fox-presentator Sean Hannity. „Ik heb me laten testen en we zullen zien wat er gebeurt.”

Hicks vertoont volgens ingewijden symptomen van Covid-19, meldde Bloomberg News eerder op donderdagavond. Dinsdag vergezelde ze Trump in het presidentiële vliegtuig Air Force One naar Cleveland, Ohio, voor het televisiedebat tussen de president en zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Woensdag reisde ze met hem naar een verkiezingsrally in Minnesota aan boord de presidentiële helikopter Marine One.

Volgens een verklaring van woordvoerder Judd Deere werkt het Witte Huis „samen met de arts van de president en het militaire kantoor van het Witte Huis om ervoor te zorgen dat alle plannen en procedures voldoen aan richtlijnen van de CDC en gebruiken om blootstelling aan Covid-19 te beperken.”

Trump wordt door critici gehekeld om zijn aanpak van het coronavirus, dat in de Verenigde Staten meer dan 7,2 miljoen mensen heeft besmet en aan meer dan 206.000 mensen het leven heeft gekost. Hij draagt zelden een mondkapje, en bespot Biden omdat hij dat wel doet. Trump houdt verkiezingsbijeenkomsten met duizenden aanhangers, waarbij niet aan social distancing wordt gedaan en weinigen mondkapjes dragen.

Hicks, een van de meest vooraanstaande vertrouwelingen van Trump, is eerder dit jaar teruggekeerd naar het Witte Huis na een korte periode in het bedrijfsleven. Eerder was ze hoofd communicatie van het Witte Huis en woordvoerder van de Trump-campagne in 2016. Ze is een van de hoogste medewerkers van het Witte Huis die positief is getest op het virus. Eerder raakten onder anderen Katie Miller, woordvoerder van vicepresident Mike Pence, en Nationale Veiligheidsadviseur Robert O’Brien besmet.

Hope Hicks (links), adviseur van president Trump, (L), loopt woensdagf met andere medewerkers van het Witte Huis, onder wie adviseur Jared Kushner, naar het presidentiële vliegtuig Air Force One in Maryland, om met Trump naar Minnesota te reizen. Foto Leah Millis / Reuters

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: ‘Trump-adviseur Hicks test positief op coronavirus’

NRC Race naar het Witte Huis

De laatste ontwikkelingen rond het Witte Huis en de komende presidentsverkiezingenSource link