Supermarktmanager Juriën de Ruiter mist bij zijn Plus in Wezep momenteel zestig winkelkarren. Sinds corona merkt hij dat veel klanten een eigen kar willen hebben en deze mee naar huis nemen. “Normaal hebben we 130 winkelkarren. Er kunnen precies 130 klanten in de winkel dus aan de hand van het aantal karren tellen we hoe vol de winkel is”, zegt hij tegen EditieNL. “Maar afgelopen woensdag hadden we nog maar 80 karren over.”

Hij deed een oproep op Facebook en inmiddels zit hij weer op 100. “Mensen nemen karretjes mee en die staan dan in de tuin. Ze hebben liever hun eigen kar vanwege het besmettingsgevaar. Dan kunnen ze de kar beter ontsmetten.” De Ruiter ziet de laatste weken weer een flinke toename in het aantal meegenomen karren. “Het is gewoon hele vervelend. Het gebeurt altijd wel maar sinds corona veel meer.”

Chip

Maar wat kan hij ertegen toen? De supermarktmedewerker kan moeilijk de hele wijk door op zoek naar zijn karren.

Frank Dam van Wanzl, een leverancier van winkelwagens, werkt momenteel aan een kar met daarin een ingebouwde chip. “Deze chip kan dan laten zien waar het karretje staat. De klant krijgt daarnaast ook extra bonuspunten op zijn of haar kaart wanneer het karretje is teruggebracht.”

Reactie CBL

Het Centraal Bureau Levensmiddelen herkent het probleem niet. Tegen EditieNL zegt Lianne ter Maat: “Er kunnen soms uitschieters tussen zitten maar het meenemen van karren is van alle tijden. Dat is nu niet meer dan normaal.”Source link