Wereldwijd meer dan een miljoen doden door Covid-19 gemeld

Het wereldwijde dodental door Covid-19 is de miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. Het gaat enkel om de doden die zijn geregistreerd door landen; het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk een stuk hoger.

Ruim een vijfde van alle geregistreerde doden zijn gevallen in de Verenigde Staten. Brazilië volgt, met meer dan 142.000 gemelde overledenen, terwijl India met meer dan 95.000 doden het derde zwaarst getroffen land is. Het zwaarst getroffen Europese land is vooralsnog het Verenigd Koninkrijk, waar volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University meer dan 42.000 doden door de gevolgen van het coronavirus zijn gevallen.

In Nederland zijn sinds het begin van de corona-uitbraak in februari 6.415 doden door Covid-19 gevallen. In het laatste etmaal zijn er zes sterfgevallen in Nederland geregistreerd door het RIVM.

Bekijk ook deze In Beeld: Tien maanden en één miljoen coronadoden later

Welkom in dit nieuwe blog

Hier houdt NRC het laatste nieuws bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag.

Het kabinet heeft tijdens een persconferentie een aantal ingrijpende maatregelen aangekondigd in reactie op het toegenomen aantal coronabesmettingen in Nederland. Cafés en restaurants moeten vanaf dinsdag om 22.00 uur de deuren sluiten, het maximumaantal mensen dat mag samenkomen wordt teruggebracht tot vier en in ruimten mogen niet meer dan dertig mensen tegelijk aanwezig zijn. Ook is publiek bij sportwedstrijden drie weken lang niet toegestaan en wordt iedereen gevraagd vanuit huis te werken.

De nieuwe maatregelen gelden in principe voor drie weken. In die tijd hoopt het kabinet „het virus de pas af te snijden”. Als dat lukt, zal na de periode van drie weken teruggegaan worden naar regionale regels. Als dit niet lukt, zullen meer landelijke maatregelen getroffen worden en komt een lockdown dichterbij.

De veiligheidsregio’s rondom de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven vragen inwoners en bezoekers voortaan een mondkapje te dragen als zij ergens binnen zijn. Hiermee moet de opmars die het coronavirus in die steden maakt, gestopt worden. Het gaat om een advies, geen plicht. Er zal dan ook niet gehandhaafd worden.
Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bevindt de hoofdstad zich midden in de tweede golf. Halsema zei tijdens een persconferentie dat Amsterdam binnen Nederland dé coronabrandhaard is en ook „hoog in de internationale ranglijsten” staat. De burgemeester vreest dat de zorg overbelast zal raken.
De burgemeester van Tilburg Theo Weterings heeft zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de grote bijeenkomst van Willem II-fans waarbij de coronaregels afgelopen week veelvuldig werden geschonden. Honderden fans hadden toestemming van de burgemeester gekregen om een wedstrijd op een plein te kijken.
Het reisadvies voor België en Liechtenstein is aangepast naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) omdat die landen bezoekers uit Nederland verplichten in quarantaine te gaan. Nederlanders die terugkomen uit die landen hoeven in principe niet in quarantaine, behalve als zij in bepaalde aanwezen gebieden met veel besmettingen zijn geweest.
De dagelijkse cijfers: bij het RIVM zijn van zondag op maandag 2.921 nieuwe meldingen binnengekomen over positieve coronatests. Op de IC’s worden 142 patiënten die lijden aan Covid-19 verzorgd, op andere ziekenhuisafdelingen gaat het om 518 Covid-19-patiënten.

Lees hier het hele blog van maandag terug: Nieuwe maatregelen: meer thuiswerken, horeca sluit eerder, sport zonder publiek

Een horecamedewerkster ruimt een terras op in Delft. Foto Marco de Swart/ANP



Source link