Op de beurzen zorgt het oplopende aantal coronabesmettingen voor een negatieve stemming bij beleggers. Gevreesd wordt dat er in sommige landen nieuwe lockdowns komen om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat zal mogelijk de economie raken.

De Amsterdamse AEX-index eindigt 2,7 procent in de min. Op biotechfonds Galapagos en Just Eat Takeaway na dalen alle AEX-fondsen.

De Midkap-index, van middelgrote beursfondsen, verliest eveneens bijna 2,7 procent. Flow Traders, dat profiteert van onrust op de beurzen, is de enige stijger.

Luchtvaart

Luchtvaartbedrijven en bedrijven die actief zijn in de toerismesector staan in de min als gevolg van de coronavrees. In Amsterdam daalt Air France-KLM 6 procent, terwijl IAG (waaronder onder meer British Airways valt) meer dan 13 procent lager staat.

Verder verliest staalmaker ArcelorMittal, dat in een cyclische sector actief is, meer dan 8 procent. Randstad, een graadmeter voor de economie, daalt 6 procent.

Cruisebedrijven

Ook in de VS vallen in de luchtvaart harde klappen: Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines verliezen op Wall Street tot 7,5 procent.

Cruisebedrijven Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line dalen tot 6,3 procent.

Bankensector onderuit

De bankensector staat in zowel Europa als in de VS in de schijnwerpers na de onthullingen over verdachte transacties wereldwijd. In de documenten worden bijna negentig banken en andere financiële instellingen genoemd. Zij zouden tot wel 2 biljoen dollar aan dubieuze geldstromen hebben gefaciliteerd.

In Europa en Azië staan onder meer de koersen van HSBC, Deutsche Bank, ING en Standard Chartered onder druk. In de Verenigde Staten gaat het onder meer om JPMorgan Chase en Bank of New York Mellon. Zij leverden tot 3 procent in.

ING verliest

In Amsterdam krijgt ING rake klappen na berichten dat de Poolse dochter van de bank zijn klanten jarenlang zou hebben geholpen om dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen.  ING is hekkensluiter in de AEX met een verlies van ruim 9 procent.

Vanochtend schreven het FD en Trouw op basis van Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, dat de Poolse ING-dochter Bank Slaski jarenlang betrokken is geweest bij zogenoemde spiegeltransacties. Daarmee kan vermogen uit een land worden verplaatst.Source link