‘Trump bagatelliseerde bewust de gevaren van het coronavirus’

De Amerikaanse president Donald Trump wist begin dit jaar hoe gevaarlijk het coronavirus was, toch koos hij ervoor de mogelijke gevolgen van een uitbraak te bagatelliseren. Dat blijkt uit het nieuwe boek Rage van de gelauwerde journalist Bob Woordward, waarover The Washington Post bericht.

Eind januari werd Trump in het Witte Huis door zijn adviseurs op de hoogte gesteld van de uitbraak van het coronavirus in China. Zijn veiligheidsadviseur Robert O’Brien vertelde hem dat het virus „de grootste bedreiging” voor de nationale veiligheid zou vormen tijdens zijn presidentsschap. Tien dagen later zei Trump in een telefoongesprek met Woodward dat de situatie veel ernstiger is dan hij het publiekelijk had laten voorkomen.

In een audiogesprek dat The Washington Post publiceert zegt Trump: „dit is dodelijk spul. Je ademt gewoon de lucht in en dat is hoe het zich verspreidt”. De president geeft aan dat het coronavirus veel dodelijker is dan een zware griep. Op dezelfde dag, op 7 februari, twittert Trump dat hij een goed gesprek had met de Chinese president Xi en dat hij verwacht dat door het mooie weer het virus zwakker wordt en uiteindelijk verdwijnt.

Op 19 maart vertelde Trump „in alle eerlijkheid” aan Woodward dat hij opzettelijk de gevaren van het virus heeft verkleind. „Want ik wil geen paniek veroorzaken”, zei hij in een audiogesprek dat de Amerikaanse krant publiceert. Het boek van Woodward is gebaseerd op 18 interviews met Turmp en komt volgende week uit. De journalist maakte wereldfaam na het ontdekken van het Watergateschandaal wat uiteindelijk leidde tot het aftreden van president Nixon.Source link