Gaza in lockdown na eerste besmettingen Covid-19 in bevolking

Autoriteiten hebben een lockdown van 48 uur afgekondigd in Gaza, nadat de eerste bekende gevallen van Covid-19 zijn vastgesteld onder de bevolking, buiten quarantainefaciliteiten. Dat meldt AP. Bij vier leden van dezelfde familie in een vluchtelingenkamp is het coronavirus geconstateerd, heeft een regeringswoordvoerder verklaard.

De besmettingen hebben zorgen aangewakkerd over de situatie in Gaza, waar wegens een combinatie van armoede, dichtbevolkte vluchtelingenkampen en beperkte zorgfaciliteiten een uitbraak rampzalige gevolgen kan hebben. De lockdown heeft betrekking op onder meer bedrijven, scholen en moskeeën.

„Een volledige avondklok wordt ingesteld vanaf vanavond in de gehele Gazastrook”, zei regeringswoordvoerder Salama Marouf. Inwoners haastten zich daarop naar supermarkten om levensmiddelen in te slaan.

Tot maandag waren er in Gaza, waar 2 miljoen Palestijnen wonen, geen gevallen van Covid-19 gerapporteerd buiten quarantainecentra. Aankomende reizigers moeten daar 21 dagen doorbrengen in opdracht van Hamas, dat Gaza beheerst. Gaza heeft sinds 2007 te maken met een blokkade door Israël, en toegang tot de enclave is verder beperkt in verband met de pandemie van het coronavirus.

Palestijnse politieagenten bewaken maandag een winkel nadat Gaza zijn eerste coronabesmettingen in de bevolking rapporteerde. Foto Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag:

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft de toediening van genezend plasma tegen Covid-19 versneld goedgekeurd.
Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD’en roepen iedereen op om je niet te laten testen op het coronavirus als je geen klachten hebt die kunnen wijzen op een besmetting.
Het reisadvies voor Spanje, Monaco en delen van Frankrijk wordt aangescherpt in verband met het oplopend aantal besmettingen met het coronavirus. Voor heel Spanje en Monaco geldt vanaf middernacht code oranje, evenals voor delen van Frankrijk.
Ondanks het teruggelopen aantal reizigers in het openbaar vervoer vanwege de coronapandemie, zullen er volgend jaar meer reizigerstreinen rijden.

Lees hier het blog van maandag terugSource link