Hoe werkt het Russisch corona-vaccin

Het Russisch corona-vaccin is gebaseerd op een verkoudheidsvirus. Daar is aan gesleuteld zodat het onschuldig is. Het is een gangbare manier om een vaccin te ontwikkelen.

In het virus wordt een stukje DNA geplaatst, met daarin de code van het eiwit van het coronavirus.

Als je het inspuit, gaat het gemanipuleerde verkoudheidsvirus eenmalig cellen infecteren in het lichaam. Deze cellen beginnen dan het coronavirus-eiwit te produceren en uit te scheiden.

Omdat het eiwit een lichaamsvreemd eiwit is, reageert ons immuunsysteem en gaat het vervolgens anti-stoffen produceren. Deze anti-stoffen voorkomen dat het coronavirus kan toeslaan in je lichaam.

Oxford-vaccin

Nederland heeft ingezet op het vaccin van de Britse onderzoekers van Oxford. Het gaat miljoenen doses inkopen van het vaccin, dat AstraZeneca gaat produceren. Het wordt door medisch experts gezien als veelbelovend.

Het ontwikkelen van een vaccin kost normaal jaren, maar ook de onderzoekers van Oxford willen het vaccin snel beschikbaar stellen. “Dit vaccin doorloopt wel alle testfases. Het gebeurt nu alleen parallel. Naast elkaar, in plaats van na elkaar”, zegt Huckriede. “Zij doen geen concessies op veiligheid.”

‘Ik zou vaccin niet nemen’

De Wereldgezondheidsorganisatie zal het Russische vaccin op dit moment niet goedkeuren, omdat er te weinig informatie over veiligheid en werkzaamheid beschikbaar is. Ook hoogleraar Huckriede vindt dat de Russen de internationale afspraken moeten volgen. “Houd je aan de gebruikelijke protocollen. Als die niet zijn gevolgd zou ik het vaccin niet nemen.”

Op dit moment zijn volgens de WHO 26 kandidaat-vaccins in de testfase aanbeland. Een aantal zijn al behoorlijk ver. Naast het Oxford-vaccin gaat het om een vaccin van Moderna (VS) en Sinovac (China).

Herfst 2021

Het is goed mogelijk dat er straks verschillende vaccins naast elkaar bestaan. Elk met hun voor- en nadelen. “Het is spannend om te zien hoe elk vaccin zich gaat gedragen”, zegt Huckriede. “Ik hoop dat er in de herfst van volgend jaar een vaccin voor iedereen beschikbaar is.”

 Source link