Het aantal doden in Iran als gevolg van het coronavirus is bijna drie keer zo groot als de Iraanse regering beweert. Dat meldt BBC News die onderzoek deed naar een datalek in de nacht van zondag op maandag.

Uit de gegevens van de Iraanse regering blijkt dat er tot 20 juli bijna 42.000 Iraniërs waren overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus. Volgens het Iraanse ministerie van Volksgezondheid gaat het echter om 14.405 doden. Halverwege maart waren de daadwerkelijke cijfers volgens BBC News vijf keer hoger dan werd gerapporteerd.

Ook het aantal besmettingen blijkt uit de officiële gegevens van de regering bijna twee keer zo hoog te liggen. De regering heeft 451.024 besmettingen geregistreerd, tegenover 278.827 besmettingen die door het ministerie geregistreerd zijn.

Daarnaast blijkt uit de medische gegevens dat er al op 22 januari iemand in Iran overleed aan de gevolgen van het virus, bijna een maand voordat de eerste officiële besmetting werd vastgesteld.

Het is niet duidelijk waarom de Iraanse regering de daadwerkelijke cijfers heeft achtergehouden. Mogelijk was de regering bang dat de cijfers de onrust in Iran zouden vergroten. In Iran was al voor de coronacrisis sprake van onder meer een economische crisis als gevolg van de beëindiging van de nucleaire deal met de VS.

Aantal besmettingen en doden in Iran stijgt

Iran was aan het begin van de pandemie een van de zwaarst getroffen landen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, voerden de autoriteiten diverse maatregelen in. Deze maatregelen werden halverwege april geleidelijk versoepeld met als gevolg meer besmettingen en sterfgevallen. Op 7 juli werd een recordaantal van tweehonderd sterfgevallen op één dag geregistreerd.

Al sinds de uitbraak van het coronavirus in Iran zijn er twijfels over de officiële cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Zo zouden er veel onregelmatigheden zijn tussen de landelijke en regionale cijfers.Source link