Debat Amerikaanse presidentsverkiezingen verplaatst om coronavirus

De Amerikaanse University of Notre Dame heeft zich teruggetrokken als locatie voor het eerste presidentiële debat in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wegens zorgen over het coronavirus. Het debat wordt daarom verplaatst naar de stad Cleveland. Dat meldt Reuters.

Het eerste debat tussen president Donald Trump en zijn Democratische uitdager, oud-vicepresident Joe Biden, zal op 29 september worden gehouden bij Case Western Reserve University in samenwerking de Cleveland Clinic, heeft de Commission on Presidential Debates maandag verklaard.

De University of Notre Dame, gevestigd in South Bend in de staat Indiana, ziet af van zijn rol als locatie van het debat omdat de aanwezigheid van studenten zou moeten worden beperkt wegens het coronavirus, liet president John Jenkins van de privé-universiteit weten in een verklaring. Ook zouden er minimale kansen zijn voor vrijwilligers. De „onderwijswaarde” van het houden van het debat op de campus zou daardoor volgens hem „enorm worden verminderd”.

Notre Dame is de tweede universiteit die zich terugtrekt als lokatie van een verkiezingsdebat. Vorige maand liet de University of Michigan weten af te zien van het houden van het tweede debat op 15 oktober op zijn campus. Dat debat is verplaatst naar Miami. Een derde debat wordt op 22 oktober gehouden in Nashville. Op 7 oktober wordt in Salt Lake City een debat georganiseerd tussen vicepresident Mike Pence en de nog onbekende running mate van Biden.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag.

België heeft de coronamaatregelen flink aangescherpt wegens een „zorgwekkende” stijging in het aantal bevestigde coronabesmettingen. Het maximumaantal mensen dat Belgen mogen toelaten in hun ‘sociale bubbel’ is met tien naar beneden geschroefd tot vijf. Ook het maximale aantal bezoekers bij evenementen is verlaagd. In Antwerpen zijn additionele regels ingevoerd. Daar geldt voortaan onder meer een avondklok.
Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Barcelona en omstreken is aangepast van geel naar oranje. Dat wil zeggen dat alle reizen behalve de noodzakelijke worden afgeraden. Nederlanders die in het gebied zijn, wordt gevraagd te overwegen terug te keren.
Het Verenigd Koninkrijk gaat een stap verder. Dat land heeft het reisadvies voor heel Spanje (dus ook de Canarische Eilanden en de Balearen) aangescherpt. Reizigers die terugkomen uit het land moeten bovendien twee weken in quarantaine. De premier van Spanje spreekt van een ‘fout’.
Een groep Braziliaanse vakbonden voor zorgpersoneel wil dat president Jair Bolsonaro vervolgd wordt voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. De bonden hebben een verzoek ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Op meerdere plekken in Nederland duurt het langer dan 24 uur voordat mensen met coronagerelateerde klachten zich kunnen laten testen. GGD GHOR spreekt van een „hele forse toename” in het aantal aanvragen voor tests. Ondertussen is het aantal Covid-19-patiënten op de IC’s licht gestegen.
De Marokkaanse regering heeft de toegang tot talloze grote steden gesloten vanwege een fikse stijging in het aantal coronabesmettingen. Onder meer Casablance, Marrakesh, Tanger, Fez en Meknès zijn niet bereikbaar.

Lees ook het blog van gisteren terug: Ministerie past reisadvies Barcelona aan wegens toename besmettingen

Mondkapjes en knuffels op straat in Barcelona. Foto Albert Gea/ReutersSource link