Californië laat achtduizend gevangenen vrij in strijd tegen Covid-19

Californië gaat tot achtduizend gevangenen vrijlaten om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt binnen gevangenissen in de zwaar getroffen Amerikaanse staat. In tien van de 35 staatsgevangenissen in de westelijke staat zijn uitbraken geweest en in totaal zijn er meer dan tweeduizend gevallen onder de gedetineerden geregistreerd. Ook zijn er honderden besmettingen onder gevangenispersoneel.

Mensen met een half jaar of minder celstraf komen vervroegd vrij, net als gevangenen nog een jaar celstraf hebben en die daarnaast in de risicogroepen vallen. Californië kent een van de zwaarste weken sinds het begin van de uitbraak in de staat. Er zijn bijna 300.000 geregistreerde besmettingen en meer dan 6.700 doden door Covid-19. Gemiddeld kwamen er afgelopen week achtduizend gevallen per dag bij.

Hoewel er eerder versoepelingen waren aangekondigd zijn die allemaal teruggedraaid. Bars, restaurants en dierentuinen moeten weer dicht en op de meeste plekken zijn gezichtsmaskers verplicht.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij uit binnen- en buitenland rondom de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van vrijdag:

De ministerraad heeft ingestemd met de speciale coronawet. De wet waarmee het kabinet alle coronamaatregelen een juridische basis wil geven wordt maandag naar de Tweede Kamer gestuurd en gaat naar verwachting op z’n vroegst op 1 oktober in werking. Premier Rutte kondigde voor het najaar een speciale herdenkingsdag aan voor alle coronaslachtoffers.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Wereldwijd kwamen er in het afgelopen etmaal ruim 228.000 gevallen bij en dat is meer dan het vorige dagrecord van ruim 212.000 besmettingen van 4 juli. De VS, Brazilië en India blijven de belangrijkste brandhaarden.
De concerthallen Ziggo Dome en Afas Live in Amsterdam ontslaan als gevolg van de coronacrisis bijna een derde van hun personeel. De reorganisaties zijn nodig om de concertzalen draaiende te kunnen houden, zeggen de directies tegen Het Parool.
Italië heeft de grenzen gesloten voor mensen uit dertien landen uit angst voor nieuwe besmettingen met het coronavirus. Vooral over reizigers uit Bangladesh bestaan grote zorgen. Verder is er ook een inreisverbod afgekondigd voor onder meer Brazilië, Bosnië, Chili en Koeweit.

Lees hier het coronablog van vrijdag 10 juli terugSource link