De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond die de plannen moet beoordelen, heeft woensdag alle documenten van het ministerie ontvangen.

“Normaal gesproken hebben we minstens acht weken nodig voor een advies en in complexe gevallen veertien weken. Vanwege het belang gaan we het nu sneller doen. We hebben een speciaal team opgericht, dat de uitgebreide documentatie bestudeert en al over enkele weken met een advies komt”, aldus de AP.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil in de loop van volgende week duidelijk maken hoe het proces van de introductie van de app er uit gaat zien. Het kabinet hoopt de app na de zomer uit te kunnen rollen, op tijd voor het snotterseizoen.

 

CoronaMelder

De Nederlandse corona-app heet CoronaMelder. Hij wordt momenteel getest in Twente. De app moet gebruikers waarschuwen wanneer iemand bij wie ze lang in de buurt zijn geweest, besmet blijkt te zijn met het coronavirus.

De app moet de GGD’s helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Bluetooth

De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. De app zou met een ‘aanzienlijke betrouwbaarheid’ kunnen meten als je gevaarlijk dicht bij een besmet persoon bent geweest.

De app gebruikt bluetooth-technologie van Apple en Google die is ontwikkeld om contactmomenten te registreren. Deze technologie is al uitgerold voor Android via een update van de app Google Play Services en is beschikbaar voor alle apparaten met minimaal Android 6.0 (uit 2015). Voor iPhones is de technologie met iOS 13.5 beschikbaar gekomen, die werkt op alle iPhones vanaf de iPhone SE en 6S.Source link