Boliviaanse interim-president Áñez positief getest op Covid-19

De Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez is positief getest op het coronavirus. Dat heeft ze donderdag verklaard. Ook zeker drie ministers uit de Boliviaanse regering, onder wie de minister van Volksgezondheid, zijn besmet, meldt AP.

De Boliviaanse interim-president Jeanine Anez vorige maand in La Paz. Foto Juan Karita / AP

Áñez zei in een videoboodschap op Twitter dat ze zich goed voelt en dat ze doorwerkt terwijl ze in zelfisolatie zit. „Samen zullen we dit doorstaan”, aldus Áñez, die zich heeft laten testen nadat meerdere mensen in haar regeringsploeg besmet bleken.

In Bolivia worden op 6 september verkiezingen gehouden. De verkiezingen waren gepland voor mei, maar zijn uitgesteld wegens de pandemie van het coronavirus. In november vorig jaar werd de voormalige linkse president Evo Morales verdreven, na grootschalige protesten naar aanleiding van een geschil over de uitslag van verkiezingen in oktober. Áñez, een conservatieve voormalige senator, kwam toen aan de macht als interim-president. Ze zei aanvankelijk niet te zullen meedoen aan de verkiezingen, maar is daar sindsdien op teruggekomen.

Volgens het Boliviaanse ministerie van Volksgezondheid zijn in totaal ongeveer 43.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld in het land van ongeveer 11,5 miljoen inwoners. Bijna 1.600 mensen zijn er aan de ziekte overleden. Per hoofd van de bevolking is Bolivia een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de belangrijkste ontwikkeling omtrent de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van donderdag:

Uit berekeningen van het CBS blijkt dat een op de vijf zelfstandigen in Nederland in serieuze financiële problemen komt wanneer de inkomsten drie maanden wegvallen. Ook heeft volgens de AFM een vijfde van de Nederlandse huishoudens minder dan 2.500 euro aan financiële reserves voorhanden.
Op Bali is na drie maanden de lockdown beëindigd. Openbare ruimtes zoals horeca, winkels en zwembaden zijn op het Indonesische eiland weer open voor de vier miljoen inwoners en minstens zevenduizend gestrande toeristen.
Ook als de coronacrisis voorbij is, zullen Nederlanders naar verwachting minder vaak reizen met het openbaar vervoer. Dat verwacht het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.
Het Openbaar Ministerie heeft tot eind juni 15.530 boetes opgelegd vanwege schending van de coronamaatregelen, voornamelijk aan mensen die onvoldoende afstand hielden.
Inwoners van de Servische hoofdstad Belgrado hoeven dit weekend toch niet verplicht binnen te blijven. De lockdown werd afgeblazen nadat de afgelopen dagen ongeregeldheden uitbraken.
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost roept minister Schouten „met klem” op om alle nertsenbedrijven preventief te ruimen in verband met de uitbraak van het coronavirus.
De privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt nog zeker „enkele weken” nodig te hebben om haar advies over de corona-app af te ronden

Lees hier: het blog van donderdag terugSource link