Volgens de fiscale oplichtingsdienst FIOD is het zover bekend de eerste keer dat grootschalige oplichting plaatsvindt met de handel van handschoenen. “We zagen de oplichting tot nu toe vooral met mondkapjes. Nu gaat het om nitril-handschoenen”, zegt Wietske Visser van de FIOD. 

In april werden twee Nederlandse mannen opgepakt omdat ze de Duitse regering voor 880.000 euro hadden opgelicht met mondkapjes. Het tweetal verkocht 11 miljoen mondkapjes, maar leverde helemaal niets.

249.000 euro

De FIOD vermoedt dat de Amsterdamse vrouw betrokken is bij de oplichting van een Amerikaans bedrijf dat in Nederland beschermende handschoenen voor de medische sector heeft besteld. 

De handschoenen werden nooit geleverd. Het oplichtingsbedrag is hoog: naar schatting zo’n 249.000 euro. 

Honderden meldingen

De opsporingsdienst heeft zijn handen vol aan fraudeurs die met corona-artikelen hun slag proberen te slaan. Tot nu toe zijn al zeker 500 meldingen binnengekomen, stelt woordvoerder Visser. 

“Iedere melding onderzoeken we en nemen we zeer serieus. Soms is het loos alarm, maar er zitten ook veel zaken van fraude en witwassen tussen. Soms ook heel grote, ernstige zaken. De corona-artikelen worden niet geleverd of er is van alles mis mee.”

‘Treden hard op’

De FIOD spoort op, het Openbaar Ministerie gaat over de vervolging. Opsporingsdiensten en het OM gaven eerder al aan prioriteit te geven aan de bestrijding van misbruik van de coronacrisis. “De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel.”

Vrouw zit vast

De rechter moet nu bepalen wat de straf van de vrouw wordt. De woning van de Amsterdamse is inmiddels doorzocht en haar administratie is in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op haar banktegoeden. De vrouw zit vast.

Als mensen het vermoeden hebben opgelicht te worden, dan kunnen zij dat melden bij de politie of het fraudemeldpunt van de FIOD.Source link