Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft in het eerste halfjaar van 2020 meer meldingen ontvangen van overlast door plaagdieren. Deze toename komt vermoedelijk door de coronacrisis, zegt directeur Bastiaan Meerburg maandag tegen de NOS.

In de eerste zes maanden van dit jaar ontving het KAD 1903 meldingen, in dezelfde periode vorig jaar waren dat 1235. De meeste meldingen hadden betrekking op overlast door ratten (1280) en mieren (292).

“Mensen zijn meer thuis geweest vanwege corona en deden vaker een melding”, aldus de directeur tegen het nieuwsmedium. “Daarnaast lieten dieren veranderende gedragspatronen zien wegens de lockdown-situatie. Ratten die bijvoorbeeld bij een fastfoodrestaurant zaten, moesten ineens elders hun voedsel bijeen scharrelen toen de restaurants gesloten waren.”

Wat daarnaast kan hebben bijgedragen aan de stijging, zijn bedrijven die tijdens de lockdown geen plaagdierbeheerser hebben laten komen. Daardoor is er nu meer overlast, denkt Meerburg. Toegenomen media-aandacht kan er ook voor hebben gezorgd dat mensen eerder bereid zijn een melding te doen.

Omdat er geen centraal meldpunt is voor plaagdierenoverlast, ligt de werkelijke overlast waarschijnlijk hoger dan de cijfers van KAD laten zien.Source link