Mobiliteitsalliantie: gebruik coronacrisis om vervoer te herinrichten

De Mobiliteitsalliantie, een samenwerking van vervoerders en andere partijen die zich met vervoer bezighouden, pleit ervoor om de inrichting van het vervoer in Nederland te herzien nu het land weer opstart. De manier waarop mensen zich verplaatsen zal er anders uitzien: meer mensen werken vermoedelijk de komende maanden vanuit huis, maar daar staat tegenover dat ook meer mensen van de auto gebruikmaken in plaats van het openbaar vervoer.

Om te voorkomen dat de wegen en treinen te vol raken wanneer de maatregelen verder versoepelen, wil de alliantie dat er goed gekeken wordt naar een manier om het vervoer beter te stroomlijnen. Daarbij roepen zij op tot het spreiden van werk- en lestijden om de drukte in de spits tegen te gaan, maar ook voor bijvoorbeeld meer investeringen in openbaar vervoer en betere infracstructuur voor fietsers. Zo moet voorkomen worden dat de wegen opnieuw te vol raken. „Leer van deze en eerdere crises en investeer juist nu in een duurzaam, veilig en goed werkend mobiliteitssysteem.”

Het plan wordt vandaag door de alliantie aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD).

Minder rechters op eenvoudige strafzaken om ‘corona-achterstand’ weg te werken

Om de door het coronavirus opgelopen voorraad strafzaken weg te werken, worden eenvoudige zaken tijdelijk door één in plaats van drie rechters behandeld. Ook gaan onlangs gepensioneerde rechters weer aan het werk. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde plannen van de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Door de coronamaatregelen zijn duizenden strafzaken op de plank blijven liggen.

Eind mei werd al bekend dat het OM meer zaken gaat afhandelen met een strafbeschikking, dus zonder tussenkomst van de rechter. Dit is mogelijk voor overtredingen en misdrijven waarvoor maximaal zes jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd, zoals winkeldiefstal en vandalisme. Vorige maand werd ook al besloten de openingstijden van rechtbanken en gerechtshoven te verruimen, zodat zittingen ook ’s avonds kunnen worden gehouden.

De maatregelen die nu zijn getroffen gaan op 1 juli in en gelden tot deze achterstand is weggewerkt. Door de uitbraak van het coronavirus vonden tussen half maart en half mei nauwelijks fysieke zittingen plaats, waardoor circa 17.000 strafzaken op de plank bleven liggen. Het streven is om deze achterstand „komend jaar” weg te werken, zonder dat iemand berechting ontloopt.

Lees ook dit interview: ‘Rechters hebben zich uit de naad gewerkt’

Dagelijks aantal nieuwe gevallen in VS bijna zo hoog als tijdens piek in april

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 34.700 nieuwe gevallen vastgesteld van Covid-19 – een cijfer dat bijna even hoog ligt als tijdens de piek van de pandemie van het coronavirus in de VS in april. Het dodental liep de afgelopen 24 uur op met 756, tot meer dan 120.000. Dat meldt persbureau AP op basis van cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore.

In de drie staten van de VS met het grootste aantal inwoners – Californië, Texas en Florida – werden records gevestigd voor nieuwe gevallen op een dag. Het totale aantal nieuwe bevestigde gevallen is het op twee na hoogste sinds het begin van de pandemie in het land. In april was de eerste piek van 36.400 dagelijkse vastgestelde besmettingen. In bijna de helft van de vijftig staten in de VS is het dagelijkse aantal nieuwe vastgestelde gevallen de afgelopen twee weken opgelopen.

Het zwaartepunt van de pandemie in de VS verplaatst zich van New York en het noordoosten naar het zuiden en westen van het land. In Californië nam het aantal nieuwe vastgestelde gevallen toe met het recordaantal 7.149. In Texas groeide het cijfer woensdag met 5.551. Het aantal ziekenhuisopnamen nam daar het snelst toe sinds het begin van de pandemie. In Florida steeg het aantal vastgestelde gevallen met 5.511.

President Donald Trump en zijn politieke medestanders wijten de groei aan toegenomen tests, maar volgens medische experts ligt het ook aan de verspreiding van het virus. Het totale aantal vastgestelde gevallen in de VS ligt inmiddels op 2,4 miljoen, het hoogste aantal ter wereld.

President Honduras met Covid-19 en longontsteking gaat vooruit

President Juan Orlando Hernández van Honduras, die in een ziekenhuis ligt met Covid-19, is volgens artsen aan de beterende hand sinds hij dinsdag zuurstof toegediend heeft gekregen. Dat hebben artsen van het Militaire Hospitaal van Honduras woensdag verklaard, meldt AP.

De 51-jarige Hernández testte vorige week positief op het coronavirus en werd de volgende dag opgenomen met een longontsteking. Volgens de artsen ging hij dinsdag snel achteruit en is besloten hem zuurstof toe te dienen. Woensdag had hij geen koorts of ademhalingsmoeilijkheden en leek de ontsteking in zijn longen te zijn afgenomen.

In Honduras zijn 14.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Meer dan 400 mensen zijn aan de ziekte overleden. Het aantal besmettingen is opgelopen sinds de economie van het Midden-Amerikaanse land eerder deze maand gedeeltelijk is heropend. De vrouw van Hernández is ook positief getest, zij verblijft thuis.

Democraten houden hun partijconventie grotendeels virtueel wegens coronavirus

De Democratische partijconventie in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt in augustus grotendeels virtueel gehouden. Dat besluit is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de partij woensdag volgens persbureau AP verklaard.

De conventie, die van 17 tot 20 augustus gepland is in Milwaukee in de staat Wisconsin, zal hoofdzakelijk bestaan uit uitzendingen en bijeenkomsten via internet. De Democratische presidentskandidaat, oud-vicepresident Joe Biden, zal dan de nominatie aanvaarden, maar het is nog onduidelijk of daarbij veel publiek aanwezig zal zijn. Delegatieleden worden verzocht niet naar Milwaukee te komen.

De stap van de Democraten staat haaks op de keuzes van de Republikeinse Partij van president Donald Trump. Zij houden hun conventie van 24 tot 27 augustus in Jacksonville, in de staat Florida. De Republikeinen hebben het evenement naar die stad verplaatst nadat de gouverneur van North Carolina, waar de conventie oorspronkelijk zou worden gehouden, weigerde om coronamaatregelen te versoepelen.

Normaal gesproken komen tienduizenden bezoekers af op de partijconventies, die grote publiciteit trekken als aftrap voor de verkiezingscampagne. Zelfs tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog hielden de twee voornaamste partijen grootschalige partijcongressen. Volgens partijvoorzitter Tom Perez is het besluit genomen in het belang van de gezondheid. „In tegenstelling tot de president zetten Joe Biden en de Democraten zich in voor de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de Amerikaanse bevolking”, zei hij.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag.

Premier Rutte had positief nieuws tijdens een persconferentie waarin hij een aantal coronamaatregelen versoepelde. Per 1 juli geldt onder voorwaarden geen maximumaantal meer op bijeenkomsten. Ook zijn alle contactberoepen weer toegestaan en mogen middelbare scholieren na de zomer weer gewoon naar school.
Van dinsdag op woensdag zijn er zes nieuwe ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 gemeld bij het RIVM. Het dodental liep op met twee. Momenteel liggen 49 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is één patiënt meer dan een dag eerder.
In Latijns-Amerika zijn volgens officiële cijfers inmiddels meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meeste doden zijn gevallen in Brazilië en Mexico.
Ook België kondigde versoepelingen aan. Vanaf 1 juli gaan bioscopen, zwembaden, pretparken en theaters in België weer open. Ook mogen Belgen straks hun ‘bubbel’ vergroten van tien naar vijftien personen per week, en mag er weer met anderen en langer dan een halfuur gewinkeld worden.

 

Lees hier het blog van woensdag terugSource link