Het is de grootste krimp in de consumptie van huishoudens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ooit heeft gemeten.

De uitgaven aan de dienstensector daalden het hardst met 26,4 procent, blijkt verder uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS. Nederlanders tankten ook een stuk minder; onder andere daardoor daalden de uitgaven aan goederen met 10,7 procent.

Ook aan duurzame goederen, zoals auto’s en kleding, werd een stuk minder uitgegeven: 14,8 procent. Nederlanders kochten wel meer elektrische apparatuur en spullen voor het inrichten van hun huis.

Meer eten

In april was de lockdown vanwege de coronacrisis in volle gang. Mensen moesten zoveel mogelijk thuiswerken, de scholen en kinderopvangcentra waren dicht, net als de horeca, pretparken en theaters en veel winkels.

De supermarkten waren nog wel open, en daar gaven we wél geld uit. De omzet van voedings- en genotsmiddelen lag 3,6 procent hoger dan in april 2019.

Vooruitzichten ongunstig

De vooruitzichten voor de uitgaven van Nederlandse consumenten in de maanden na april zijn nog onzeker. De omstandigheden voor deze consumptie zijn in juni in ieder geval nog ongunstiger dan in april, schrijft het CBS.

Dat komt doordat ondernemers in de industrie veel negatiever zijn geworden over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun bedrijf. Ook sloeg de groei van de werkzame beroepsbevolking om in krimp. 

Daarentegen laat het consumentenvertrouwen wel voorzichtig herstel zien. In april stond deze indicator nog op -22, in mei op -31, en in juni op -27. Met name de koopbereidheid is minder negatief.Source link