In Brazilië is het ruim 25 graden en in Peking, China, is het ruim 30 graden. Toch verbrak Brazilië eerder deze week zijn eigen record van coronabesmettingen. Het Zuid-Amerikaanse land registreerde bijna 35.000 besmettingen op een dag.

Ook in China is er weer een stijgende lijn in de besmettingen te zien. De stemming in Peking sloeg volledig om, nadat in vier dagen tijd 79 nieuwe besmettingen zijn gemeld.

Coen Berends van het RIVM legt nog een keer uit hoe mensen het virus oplopen. “Het wordt vooral verspreid via grotere druppeltjes die mensen uitniezen of -hoesten. Die druppeltjes blijven niet lang in de lucht hangen en daarom verspreiden ze zich normaal gesproken dus ook niet over grotere afstand.”

Vergelijking met griep

In eerste instantie dachten virologen dat het coronavirus minder besmettelijk zou zijn in het warme weer. Die conclusie werd getrokken toen het coronavirus werd vergeleken met griep. Dit komt omdat de manier waarop beide virussen zich verspreiden en de maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding te voorkomen, op elkaar lijken.

Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de temperatuur weinig invloed op de besmettingen. “Op de verspreiding van dit nieuwe coronavirus heeft het klimaat weinig invloed”, schrijft het instituut op hun website.

“Het virus heeft zich ook verspreid in landen met een warm en zonnig klimaat. Er is geen bewijs dat het zich minder verspreidt of verdwijnt als het warmer wordt.”

Hangt af van circulatie

Of het virus straks weer gaat opleven, hangt af van de circulatie van het virus, legde arts-microbioloog Andreas Voss eerder al uit. “We weten nog niet goed hoe dat gaat. We hebben een bevolking waarin 90 procent komende winter bevattelijk is voor de besmetting, dat was begin dit jaar nog 100 procent. 90 procent is nog steeds een groot getal.”

Jean-Luc Murk is arts-microbioloog in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij denkt dat we één of meerdere coronagolfjes krijgen, dat hangt af van hoe mensen zich gedragen. “Dat komt omdat het virus niet weg is. Maar het kan ook zomaar niks voorstellen. Het is zo onvoorspelbaar, het is afhankelijk van hoe mensen zich gedragen.”

Het is dus nog geen bewijs dat het coronavirus zich minder verspreidt of verdwijnt als het warmer wordt. Dat is met name afhankelijk van hoe goed iedereen zich houdt aan de maatregelen die in een land zijn ingesteld.Source link