Brazilië meldt bijna 35.000 nieuwe gevallen Covid-19

Brazilië heeft woensdag een recordaantal gemeld van 34.918 nieuwe vastgestelde gevallen van Covid-19, op dezelfde dag dat een hoge regeringsfunctionaris heeft gezegd dat de uitbraak in het land onder controle is. Dat meldt Reuters.

Brazilië, het op één na zwaarst getroffen land door het coronavirus na de Verenigde Staten, nadert een miljoen bevestigde gevallen. Het totale aantal is volgens het ministerie van Gezondheidszorg dinsdag opgelopen tot meer dan 923.000. Het werkelijke aantal ligt volgens experts waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Het dodental in Brazilië is met 1.282 gestegen tot 45.241, liet het ministerie weten.

Ondanks de cijfers zei Walter Braga Netto, hoofd van het kantoor van de stafchef van president Jair Bolsonaro, dat de coronacrisis in Brazilië onder controle is. „Er is een crisis, we voelen mee met rouwende families, maar het wordt in goede banen geleid”, aldus Braga Netto, een van de topfunctionarissen bij de bestrijding van Covid-19 in het land. Hij wees erop dat het aantal doden per miljoen in Brazilië lager ligt dan in Italië, Spanje, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk.

Zijn optimisme werd echter niet gedeeld door de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Carissa Etienne, hoofd van de Pan American Health Organization (PAHO), is Brazilië een grote zorg en kan het land beter voorzichtig zijn met heropenen. „We zien besmettingen niet afremmen” in Brazilië, zei ze tijdens een videopresentatie.

Straatverkopers stallen dinsdag vis uit bij de Panair markt in Manaus, in het Amazonegebied van Brazilië. Foto Michael Dantas / AFP

Het laatste nieuws over de coronauitbraak

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van dinsdag 16 juni was:

Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Dat betekent dat kinderen die verkouden zijn maar geen koorts hebben weer naar het kinderdagverblijf of de kleuterklas mogen.
Er komt alsnog zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse aanpak van de coronacrisis.
Behandeling met het goedkope middel dexamethason zou sterfte aan Covid-19 bij ernstig zieke patiënten verminderen, beweren Britse onderzoekers.
Sinds 1 juni hebben 113.800 Nederlanders zich laten testen op Covid-19 in de speciale teststraten van de GGD’en. Van de ruim 103.400 testuitslagen die tot nog toe binnen zijn, bleek 1,7 procent positief.
Door de coronacrisis hebben zo’n 54.000 studenten meer dan in 2018 een studieachterstand opgelopen.

Lees hier het blog van dinsdag terugSource link