Marlies Dekkers in gesprek met biofarmaceut Willem Engel over corona. “Het virus is waarschijnlijk al niet meer hier.”

Engel laat zich zeer kritisch uit over de wijze waarop het coronavirus is aangepakt. “Er is heel veel informatie beschikbaar, maar niet alle informatie is goed. Ook als deze wetenschappelijk is. Daar zie je systeemrot.” Wat verstaat Engel daaronder? “Er is te weinig controle op wat we meten en wat we moeten doen.” In het gesprek licht hij dit toe.

Vooral de richtlijnen van het RIVM moeten het ontgelden. Engel: “De effecten van de lockdown zijn echt desastreus geweest voor de psychische gezondheid, de economie. En ook heel veel doden heeft veroorzaakt.” Volgens Engel is er sprake van blikvernauwing. “Het is niet te verantwoorden dat we met een tunnelvisie op een stukje zijn gaan focussen en de rest hebben laten zitten.” Verreweg het grootste deel van de besmettingen, zo stelt Engel, komen door aerosolen. Dat zijn druppeltjes die onder bepaalde klimatologische omstandigheden kunnen blijven zweven. Aerosolen scheiden mensen uit als ze praten, zingen of anderszins geluid maken. “Daar zit het virus in.” Hoe zit het dan met deurklinken en de anderhalve meter afstand? “Echt complete onzin. Heel schrijnend dat we dingen hebben gedaan die nul zin hebben.”

Engel beweert dat veel mensen in Nederland het virus al hebben gehad. “1 tot 2 miljoen mensen [..] Het is nog nooit gebeurd, met welk virus dan ook, dat 100% besmet raakt. Dat is een hele vreemde aanname”. Engel betoogt tevens dat een veel lager percentage al tot groepsimmuniteit leidt. Dat percentage hebben we in Nederland al lang bereikt. Daarom stelt Engel zelfs: “Het virus is waarschijnlijk ook al niet meer hier”. Daarom heeft hij een oproep gedaan: “Eedereen die nu nog positief test moet een virus viability test aanvragen”. De huidige testen tonen volgens hem namelijk ook aan als er nog restjes virus in het lichaam zitten, terwijl dat helemaal niet besmettelijk is. Engel: “Het belangrijkste is dat als je nu positief test dit niet betekent dat je ziek bent.” Hij pleit voor klinisch diagnosticeren in plaats van de huidige PCR testen.

Ook laat Engel zich uit over HCQ, oftewel Hydroxychloroquine. “Het is geen geneesmiddel: het helpt het geneesmiddel de cel binnenkomen”. Waarom staat het dan zo slecht bekend? “De wetenschap heeft zich laten gebruiken om HCQ in een kwaad daglicht te stellen.” Verder is het qua preventie belangrijk om voldoende vitamine C en D, en mineralen als zink binnen te krijgen. Dat versterkt het immuunsysteem. Net als in contact komen met anderen en een laag stressniveau. “Dat zijn harde wetenschappelijke feiten [..] Er is geen enkele grondslag voor alle maatregelen.” Samen met anderen is Engel nu bezig om een rechtszaak op te zetten om deze zo snel mogelijk op te heffen.

0:31 Wat heb je gestudeerd? En wat heb je daarna gedaan?
3:48 Over het werk dat Engel gedaan heeft in deze coronacrisis
4:52 Wat wisten we in februari?
7:40 Wat is jouw visie op de lockdown?
10:50 Waar ligt de verspreiding van het coronavirus aan?
17:44 Suggereer je nu dat heel veel mensen het virus al hebben gehad? “1 tot 2 miljoen mensen”
21:23 “Het virus is waarschijnlijk niet meer hier”
32:30 Over Hydroxychloroquine (HCQ) “Het is geen geneesmiddel: het helpt het geneesmiddel de cel binnenkomen”
39:40 Wat zouden we dan wel moeten doen qua preventie? We willen niet voor ieder kuchje naar de huisarts
45:20 Jij zegt: alle maatregelen weg. Maar moeten we nog op iets letten?

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, Centrum Ethos en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

Website: https://www.denieuwewereld.tv
Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld

Topics #anderhalf #bio #corona #coronavirus #covid-19 #engel #farma #info #interview #meter #virus