Een meerderheid van de Nederlandse middelbare scholen versoepelt vanwege de coronacrisis de criteria waarmee wordt bepaald of een leerling overgaat of niet. Bijna twee op de vijf scholen hebben het zittenblijven dit jaar zelfs helemaal afgeschaft, blijkt maandag uit een groot onderzoek van de Volkskrant onder 149 van de ruim 600 Nederlandse middelbare scholen.

Deze scholen zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van de ruim 950.000 middelbare scholieren.

Ruim twee op de vijf scholen zegt nog wel gewoon op basis van de rapportcijfers een bindend advies te geven over zittenblijven of overgang. Zo’n 15 procent van de scholen zegt in overleg met ouders en leerlingen te bepalen of iemand met onvoldoende resultaten overgaat of niet.

Leerlingen krijgen sinds 16 maart geen les meer op school; sindsdien worden de lessen digitaal gegeven. Sindsdien kunnen docenten ook geen officiële cijfers meer verzamelen omdat er geen proefwerken meer kunnen worden gegeven. Bovendien is er geen zekerheid dat alle leerlingen alle digitale lessen hebben gevolgd.

De scholen mogen op 1 juni weer open en de lessen kunnen worden hervat, mits aan de anderhalvemeterregels van het RIVM wordt voldaan. Het is nog niet duidelijk voor hoeveel scholen dit onoverkomelijke problemen gaat opleveren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.Source link