© Westend61
Een huiskat kan het virus overdragen op andere katten.

Wereldwijd zijn er gevallen bekend van huiskatten die ziek worden van het coronavirus. Vaak zijn ze besmet omdat het baasje ook ziek is. Maar uit een kattenexperiment blijkt dat de dieren ook elkaar kunnen besmetten.

Onderzoekers uit Japan en de VS infecteerden drie huiskatten met het coronavirus. Een dag later zetten ze een gezonde kat in de kooi bij elk van die drie ‘coronakatten’. De onderzoekers wilden zo kijken of de besmette katten de gezonde katten door direct contact zouden infecteren. Elke dag werden de huisdieren getest op het virus.

En wat blijkt: twee dagen later was de eerste gezonde kat ook besmet. Binnen vijf dagen waren ze allemaal besmet met het virus. De onderzoekers konden vier tot zes dagen lang virusdeeltjes meten in de neuzen van de huisdieren. 

Deze katten werden er niet zichtbaar ziek van. Ze hadden bijvoorbeeld geen koorts of andere symptomen. Na enkele weken bleken alle katten antistoffen te hebben. Ze raakten het virus dus ook weer zelf kwijt.

Knuffelen met de kat

Volgens deze onderzoekers moet de rol van de huiskat tijdens deze pandemie goed in de gaten worden gehouden. De dieren kunnen, zonder ziekteverschijnselen, het virus wel bij zich dragen en mogelijk verspreiden in huis.

Het is nooit aangetoond dat een mens besmet is geraakt door zijn huisdier, maar volgens de onderzoekers is het niet uitgesloten. Of katten daadwerkelijk hun knuffelende baasje kunnen besmetten, is stof voor verder onderzoek.

RIVM over huisdieren

Het RIVM heeft advies voor het knuffelen met huisdieren in tijden van corona. Als niemand (huisgenoten of huisdier) klachten heeft, zijn er geen maatregelen nodig.

Maar als mensen in het huishouden wel klachten hebben die passen bij Covid-19, dan adviseert het RIVM om intensief contact en knuffelen met het huisdier te vermijden. De kans dat je dier ook ziek wordt is klein, aldus het RIVM. 

Als gezinsleden coronasymptomen hebben en ook het huisdier ziek wordt, dan is er volgens het RIVM een kleine kans dat je huisdier het coronavirus bij zich draagt. Huisgenoten moeten in dat geval intensief contact met het dier (likken of knuffelen) vermijden. Het dier mag dan niet meer naar buiten.

In huishoudens waar mensen ziek zijn, adviseert het RIVM om – als dat mogelijk is – een niet-zieke huisgenoot voor het (zieke) huisdier te laten zorgen.Source link