© Thomson Reuters
French Junior Finance Minister Agnes Pannier-Runacher speaks during a session of questions to the government, during the lockdown aimed at curbing the spread of the coronavirus disease (COVID-19), at the National Assembly, in Paris, France April 29, 2020. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

De Franse overheid noemt het ‘onacceptabel’ dat het farmaceutische bedrijf Sanofi de Verenigde Staten voorrang geeft op het vaccin tegen het coronavirus.

“Het is onaanvaardbaar dat bepaalde landen om financiële redenen bevoorrecht worden”, zei Franse onderminister van Economische Zaken Agnes Pannier-Runacher tegen een Frans radiostation.

De Britse topman van Sanofi, Paul Hudson, zei gisteren dat Amerikanen als eersten ter wereld het coronavaccin in handen krijgen wanneer het succesvol is ontwikkeld, omdat het land als eerste het vaccinonderzoek van Sanofi financierde.

Franse gezondheidsorganisaties waren niet blij met die opmerkingen van Hudson, onder meer omdat Sanofi de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s aan onderzoeksfinanciering ontving van de Franse staat.

Pannier-Runacher zei dat ze onmiddellijk contact had gezocht met de farmaceut. “Het hoofd van de Franse afdeling van Sanofi bevestigde dat er in elk land een vaccin beschikbaar zou zijn en uiteraard ook in Frankrijk, omdat het medicijn daar immers wordt geproduceerd”, zegt de onderminister.

Financiering

In april sloot Sanofi zich aan bij het Britse GlaxoSmithKline om aan een virus te werken. Hun project wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Een succesvol vaccin wordt op zijn vroegst eind volgend jaar verwacht.

Sanofi is een van de grotere spelers onder de tientallen farmaceutische bedrijven die op zoek zijn naar een coronavaccin. Branchegenoten als Johnson & Johnson en Inovio Pharmaceuticals zijn eveneens in de race.

Overigens meldt het Europese geneesmiddelenagentschap vandaag dat een vaccin tegen de ziekte Covid-19 ‘in een optimistisch scenario’ over een jaar klaar kan zijn. 

Franse bevolking

Het nieuwe coronavirus heeft in Frankrijk nu 4,4 procent van de bevolking besmet. Dit is volgens het gerenommeerde Pasteur Instituut in Parijs door eigen onderzoek aan het licht gekomen. Het gaat om circa 2,8 miljoen besmettingen. In de zwaar getroffen regio’s in het noordoosten langs de Rijn en in de hoofdstad Parijs ligt het percentage op 9 of 10 procent.

In de officiële gezondheidsstatistieken op basis van de vastgestelde gevallen ligt het percentage met minder dan 180.000 besmettingen veel lager. Het zou uitkomen op nog geen 0,3 procent van de bevolking. 

Het Pasteur Instituut waarschuwt dat het aantal besmettingen hoe dan ook te laag is om de bevolking door groepsimmuniteit bescherming te geven. Pas als ongeveer 65 procent besmet is geweest, heeft de bevolking weerstand opgebouwd om het virus zonder vaccin de baas te worden.Source link