EU-landen hopen het toerisme weer op gang te krijgen, maar daarvoor zijn wel waarborgen nodig. Een corona-traceer-app is zo’n waarborg, omdat dan ook verspreiding van het virus tussen landsgrenzen in de gaten kan worden gehouden. Zulke apps moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen, vindt de Europese Commissie. Dat meldt Reuters woensdag.

“Traceer-apps moeten vrijwillig, transparant, tijdelijk en cyberveilig zijn, bluetooth gebruiken en moeten over de grenzen en tussen besturingssystemen werken”, aldus de Commissie in een verklaring.

Tot nu toe hield Europa zich op de achtergrond bij de aanpak van de coronacrisis, die vooral door de Europese overheden zelf werd gebolwerkt met in elk land een andere aanpak.

Platform Apple-Google

Europa heeft nu richtlijnen opgesteld voor makers van traceer-apps. Het gaat dan om minimale eisen zoals de mogelijkheid om overal in de EU meldingen te ontvangen, als zij met een coronapatiënt in aanraking blijken te zijn geweest. Die meldingen moeten ook over de landsgrenzen werken.

Landen die een app maken zijn in principe aangewezen op een gezamenlijk platform van Apple en Google. Dat platform biedt per land toegang aan één traceer-app van de overheid. Die app krijgt dan toegang tot een mate van bluetooth-tracking die voor reguliere apps niet toegankelijk is.

Onenigheid over data-opslag

De bedrijven stellen daarbij wel eisen: data van gebruikers wordt op de toestellen bewaard, niet centraal op een server van de overheid. Sommige overheden zijn het daar niet mee eens. Frankrijk en Groot-Brittannië werken aan apps met een gecentraliseerde data-opslag. Dat zou volgens de landen handiger zijn voor de opsporing van vermoedelijke corona-gevallen.

Frankrijk klaagde onlangs al over de houding van Apple, dat het land niet zomaar een uitzondering geeft op zijn bluetooth-voorwaarden. Een Amerikaans bedrijf moet zich volgens het land niet bemoeien met de Franse gezondheidszorg.

Normaal gesproken werkt bluetooth-tracking in iOS-apps alleen zolang de app geopend is, en het scherm van de iPhone aan staat. Dat is erg onpraktisch voor een traceer-app, daarom zijn Apple en Google hun gezamenlijke platform gestart.

Nederland werkt nog aan app

De bedrijven beloven dat data van gebruikers anoniem blijft en niet wordt opgeslagen, en biedt ook mogelijkheden voor waarschuwingen over de landsgrenzen. De bedrijven hebben al beloofd dat de functie wordt geschrapt zodra de pandemie is overwonnen.

Nederland is onlangs opnieuw begonnen aan de ontwikkeling van een corona-app. Een eerdere poging met zeven kandidaten liep spaak, de nieuwe app wordt ontwikkeld door een groep experts uit de praktijk. De app gaat het Apple-Google-platform gebruiken, wordt open-source en de ontwikkeling zal transparant zijn.Source link