De 24-jarige Kim Stoker werd in februari 2013 met dertig messteken om het leven gebracht door haar vriend Arjan de G. omdat hij jaloers was. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag. Hoewel zijn straf er februari 2021 pas opzit, is hij vanwege coronamaatregelen sinds kort alweer thuis. Wel moet hij een enkelband dragen.

“Ontzettend bizar”, vindt Rob Stoker, die flink is aangedaan door het nieuws. Hij noemt het besluit ‘een klap in zijn gezicht’. “Ik vind het heel triest en ben ontzettend boos”, zegt hij tegen Editie NL.

Stoker hoorde het nieuws vorige week, nadat hij uit eigen initiatief contact opnam met het Informatiepunt Detentieverloop (IDV). “In het nieuws hoorde ik dat gedetineerden die in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI) zaten werden vrijgelaten.”

Omdat hij zich afvroeg of de moordenaar van zijn dochter daar ook bij zat, heeft Stoker zelf contact opgenomen. “Per e-mail heb ik het nieuws bevestigd gekregen.”

Laatste fase

Arjan de G. is niet de enige crimineel die profiteert van de coronamaatregelen. Tot nu toe zijn er 175 gedetineerden vrijgelaten, laat persvoorlichter Eveline Petit van de Dienst Justitiële Inrichtingen weten aan Editie NL. “Al deze gedetineerden zitten in de laatste fase van hun straf.”

De betreffende criminelen zaten net als Arjan de G. in een ZBBI. “Zij brengen het grootste deel van de tijd buiten door om te werken. Dat doen we zodat ze alvast kunnen re-integreren in de samenleving. ’s Avonds komen ze terug naar de inrichting om daar te slapen.”

Coronagevaar

Door de dagelijkse in- en uitstroom is er een verhoogd risico op coronabesmettingen. “Daarom hebben deze 175 mensen verlengd verlof gekregen. Zij hebben een enkelband gekregen en slapen thuis”, aldus Petit.

De regeling wordt gewijzigd zodra de coronamaatregelen versoepelen. “Het gaat dus echt om verlof”, benadrukt de persvoorlichter.

Onbegrip

Rob Stoker vindt het besluit onbegrijpelijk. “Ze hadden het verlof van de criminelen helemaal in moeten trekken. De gevangenis lijkt mij juist een goede plek om mensen te isoleren. Maar nee hoor, hij zit nu lekker thuis met zijn enkelband.”Source link