© Aangeboden door RTL Nieuws

Deze week werd duidelijk dat sportscholen pas na 1 september weer open mogen. Maar wat is de invloed van zweet in de overdracht van Covid-19, vragen onze lezers Kim, Anton en Marleen zich af. Hoogleraar immunologie Ger Rijkers geeft het antwoord.

Ondanks aandringen van politici om toch te overwegen sportscholen eerder te heropenen (VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wees op de positieve gezondheidseffecten) zei premier Rutte deze week dat ze nog dicht blijven.

“Bij sportscholen moet nader onderzoek worden gedaan”, zei de premier. “Je zweet er, je zit in een kleine ruimte, de apparaten waarop je sport worden vaak niet goed schoongemaakt. Veiligheidshalve zetten we het op 1 september.”

Adem is groter gevaar

Onze lezers vragen zich nu af wat dat zweten te maken heeft met de overdracht van het coronavirus. Hoogleraar immunologie Ger Rijkers kent geen studies waaruit blijkt dat het coronavirus overdraagbaar is via zweet. “Het virus komt in het bloed voor. Maar zweetklieren hebben geen contact met de bloedbaan. De overdacht via zweet is dus heel beperkt.”

Maar, vervolgt de hoogleraar: “Als er hevig wordt gezweet, dan wordt er ook hevig uitgeademd. En in die microdruppels van die uitgeademde lucht kan het virus wél zitten.”

Daardoor kunnen mensen elkaar in de sportschool wel makkelijker besmetten, denkt Rijkers. “Door de activiteiten van mensen in de sportschool is anderhalve meter afstand houden aan de krappe kant.”

Toestellen in cabines

De immunoloog denkt dat de toestellen in cabines plaatsen een oplossing zou kunnen zijn, zodat sporters afgeschermd van elkaar zitten. Of buiten sporten, zoals sommige sportscholen nu doen. Die zetten de apparaten in de buitenlucht.

“Dat lijkt mij een goed idee”, zegt Rijkers. “Ik zou ze wel op iets grotere afstand van elkaar zetten dan op anderhalve meter.”

Over het niet kunnen sporten door de sluiting van de sportscholen, zoals VVD’er Dijkhoff deze week zei in een debat, heeft Rijkers ook nog wel een mening. “Ik heb niets tegen sportscholen. Maar iemand die zegt dat-ie niet kan sporten omdat sportscholen dicht zijn, verkoopt onzin. Je kunt prima fietsen of hardlopen.”Source link