De onderzoekers van het University College in Londen kijken naar de genetische sequentie van het virus. Omdat ze informatie hebben van over de hele wereld kunnen ze een soort stamboom maken van de besmettingen. 

Snelle verspreiding wereldwijd

Zo kunnen ze de evolutie van het virus volgen. Het onderzoek laat zien dat het virus zich vanuit China al vroeg en snel over de wereld verspreidde.

Op 31 december maakte China voor het eerst officieel melding van de nieuwe virusziekte. Toen werden in Wuhan al meerdere patiënten behandeld. De eerste officiële coronadode in China werd genoteerd op 11 januari.

Op 20 januari werden de eerste besmettingen buiten China gemeld. Dat was in Japan, Zuid-Korea en Thailand. 

Niet dodelijker of besmettelijker

Het coronavirus muteert, zoals normaal is bij virussen. “Mutaties zelf zijn niet per se slecht en er is niets dat er op wijst dat dit virus sneller of langzamer muteert dan verwacht”, zegt onderzoeker Francois Balloux tegen Reuters. “Tot nu toe zien we niet dat het virus meer of minder dodelijk of besmettelijk is geworden.”

De onderzoekers vonden wereldwijd bijna 200 kleine, terugkerende mutaties in het virus. Dat laat volgens hen zien dat het virus zich aanpast aan de mens terwijl het zich verspreidt over de wereld.Source link