Het statistiekbureau kan die grote verschillen niet helemaal verklaren. Als de onderzoekers rekening houden met bijvoorbeeld armoede, gezondheid en opleiding worden de verschillen kleiner, maar ze blijven wel bestaan.

Een zwarte Engelsman heeft dan – in vergelijking met zijn witte buurman – alsnog een bijna twee keer grotere kans om dood te gaan aan Covid-19.

Het Britse statistiekbureau meldt ook dat mensen met een Bengaalse, Pakistaanse en Indiase achtergrond een groter risico lopen op overlijden aan het virus.

Oorzaken

Wat er precies aan de hand is, moet nog verder worden onderzocht. Leefomstandigheden zijn in ieder geval een belangrijke factor. Minderheden wonen bijvoorbeeld vaker met grotere gezinnen, in kleinere huizen in armere wijken van de grote stad.

Volgens de onderzoekers is een andere mogelijke oorzaak dat minderheden veelal in beroepen werken, zoals de zorg. Of ze doen werk waar ze veel andere mensen tegen komen. Britten uit Pakistan of Bangladesh werken bijvoorbeeld vaker als taxi- of buschauffeur. 

Diabetes en overgewicht

Onderliggende ziektes, zoals diabetes, overgewicht of hart- en vaatziekten kunnen ook een rol spelen. The Guardian schrijft dat in Groot-Brittannië mensen uit Pakistan of Bangladesh drie tot vier keer meer kans hebben op diabetes in vergelijking met witte Britten. 

Mensen met onderliggende ziektes hebben een grotere kans om te overlijden aan corona.

Groot-Brittannië is een van de zwaarstgetroffen landen in Europa. Er zijn officieel 202.359 besmettingen geteld en 30.150 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.  Source link