Aleksandr Shulepov, een ambulance-arts in de regio Voronezh, ten zuiden van Moskou, viel afgelopen weekend uit het raam van een ziekenhuis waar hij werd behandeld voor het coronavirus. De ambulance-arts had samen met een collega in een videoboodschap geklaagd over het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Volgens lokale media zei Shulepov dat hij moest blijven werken nadat hij al positief was getest op corona.

De collega van Shulepov kreeg daarop de politie over de vloer. Die zou hem gewaarschuwd hebben geen valse geruchten over corona te verspreiden. Wat er vervolgens is gebeurd en of Shulepov uit het raam is gesprongen of gevallen, is onduidelijk. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Shulepov is niet de enige arts bij wie het mis ging. Eind april raakte Elena Nepomnyashchaya, hoofdarts van een ziekenhuis voor veteranen in de Siberische regio Krasnoyarsk, ernstig gewond na een val uit het raam. Ze overleed enkele dagen later. Volgens Russische media had zij vlak daarvoor bezwaar gemaakt tegen een plan om coronapatiënten te behandelen in haar ziekenhuis. Ook zou ze geklaagd hebben over het gebrek aan beschermende middelen. 

Op 24 april overleed Natalya Lebedeva, een arts uit een ziekenhuis bij een trainingscentrum voor kosmonauten, eveneens na een val uit het raam. Zij was vlak daarvoor opgenomen met coronaverschijnselen. Volgens de autoriteiten ging dit om een ’tragisch incident’. Russische tabloids suggereren dat de arts zelfmoord heeft gepleegd omdat ze onder grote druk stond.  

Hoe reageert Rusland?

“De staatsmedia berichten nogal droog over deze drie gevallen”, zegt RTL Nieuws-correspondent Eva Hartog. “Alle drie de gevallen worden beschreven als een tragisch incident. Door het gebrek aan transparantie is het heel moeilijk om te achterhalen wat er in deze gevallen precies is gebeurd. “

“Er is geen twijfel dat zorgmedewerkers hier onder enorme druk staan. Ten eerste omdat ziekenhuizen overspoeld worden met gevallen en ze totaal onvoorbereid zijn. Maar daar komt nog bovenop dat het taboe is om het daar over te hebben. Er is een enorme doofpotcultuur, ook onder leidinggevenden van ziekenhuizen zelf. Er is ontzettend veel druk om te doen alsof de situatie onder controle is”

Dat de psychologische druk bij zorgmedewerkers zeer groot is, merkt Hartog tijdens haar werk. Zo had ze een afspraak met een kritische ambulance-arts. Nadat die de politie over de vloer had gehad, zei de arts het interview af. Tijdens een ander interview vertelde een hooggeplaatste arts – die in zijn eigen ziekenhuis in quarantaine zat – dat hij het testsysteem te traag vond en dat autoriteiten hadden gefaald. “Na het gesprek vroeg hij mij om voorzichtig te zijn met die informatie. ‘Dat zou van invloed kunnen zijn op mijn lot’, zei hij. Concreter wilde hij dat niet maken.”

Ruim 155.000 besmettingen in Rusland, 1451 doden gemeld

Het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus in Rusland is de afgelopen 24 uur met 10.102 gestegen, vergeleken met 10.581 de dag ervoor. Dit brengt het landelijke totaal van Rusland op 155.370 besmettingen, zei het crisiscentrum van het land vanmorgen.

Het rapporteerde ook 95 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus, waardoor het totale dodental in Rusland op 1451 komt.Source link