© ANP
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) krijgt een rondleiding bij Sanquin.

Het aantal bloedtests naar antistoffen van het coronavirus wordt de komende tijd fors uitgebreid. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft in samenwerking met bloedbank Sanquin 1 miljoen tests besteld.

Door bloeddonoren te testen op de aanwezigheid van antistoffen wordt in beeld gebracht hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland. Met die informatie kunnen beslissingen worden genomen bij de versoepeling van de coronamaatregelen.

Bloedplasma

Bloeddonoren krijgen in principe niet te horen of ze besmet zijn geweest, zegt Sanquin. Alleen de donoren uit een vooraf geselecteerde groep van 7000 mensen, worden benaderd als blijkt dat zij besmet zijn geweest met het coronavirus.

Sanquin hoopt dat deze donoren dan bloedplasma willen doneren, dat mogelijk kan helpen bij de genezing van andere patiënten.

Niet alle 1 miljoen coronatests worden door Sanquin zelf gebruikt, een onbekend aantal tests gaat naar andere partijen, zoals bijvoorbeeld universiteiten en laboratoria.

Eerder onderzocht Sanquin de bloedmonsters van 7000 bloeddonoren op aanwezigheid van het coronavirus. Uit tussentijdse resultaten van dat onderzoek bleek dat 3 procent van de geteste monsters antistoffen bevatte. Van groepsimmuniteit is pas sprake wanneer 60 procent van de Nederlanders immuun is. Dan heeft het virus geen kans meer om zich verder te verspreiden.

Overigens is niet vastgesteld dat coronapatiënten niet voor een tweede keer ziek kunnen worden. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft daar in ieder geval nog geen bewijs voor.Source link