© ANP
Vlaggen halfstok in Papendrecht.

Verkopers van de Nederlandse vlag hebben het drukker dan ooit. “Ik doe dit nu 17 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.” Waarom het juist nu zo aantrekt? Volgens vlaggenverkopers is het mogelijk een combinatie van saamhorigheid door corona en 75 jaar bevrijding.

“Wij zijn overspoeld met opdrachten”, vertelt Robert-Jan Hageman, directeur van de Dokkumer Vlaggen Centrale. “Het is echt extreem, we kunnen het nauwelijks bijbenen.” Er werden bij zijn bedrijf veel meer vlaggen besteld dan normaal. Tot wel 5 keer zoveel bestellingen als andere jaren. 

Corona en 75 jaar vrijheid 

Hoe het komt? “Ik kan natuurlijk niet bij de mensen in het hoofd kijken, maar met zo’n vlag toon je toch emotie, daar hebben mensen nu behoefte aan. Dan is het ook nog 4/5 mei, en 75 jaar bevrijding. Dat zorgt voor een enorme boost.”

Dat denkt ook Huib Faber van Faber Vlaggen. Hij zag een vergelijkbare piek dit jaar. “We merkten na de lockdown zo’n saamhorigheidsgevoel, dat sentiment van: we moeten voor elkaar doen. Een vlag geeft daar toch wel een uitdrukking aan.”

© Aangeboden door RTL Nieuws

Financiële meevaller

Faber: “Ik had wel het gevoel dat het weleens hard kon gaan lopen, maar zo erg had ik niet verwacht.” Voor zijn bedrijf is het een meevaller, nadat veel bedrijfsbestelling voor vlaggen en banners werden geannuleerd. “Het heft die gemiste inkomsten niet op, maar is wel een mooie meevaller. Wij zien nu een plus van meer dan honderd procent aan bestellingen van particulieren.”

Robert-Jan Hageman van de Dokkumer Vlaggen Centrale moest wel alle zeilen bijzetten om de drukte aan te kunnen. “Wij hebben iets van 100 man in dienst, daar is iedere dag zo’n 10 tot 20 man bijgezet. Veel familieleden kwamen helpen en we hebben ook moeten doorwerken in de avonden en het weekend om de vraag bij te benen. Tot de leverancier op een gegeven moment zei: dit red ik niet meer. Dus hup, een extra vervoerder erbij. Maar toch ontkom je er dan niet aan dat je alsnog later kan leveren.”

Nederland is vlaggen-minded

De piek zal tijdelijk zijn, maar het effect zal je volgens Hageman wel gaan zien. “Nederland is nu wel vlaggen-minded dus dat straatbeeld verandert wel een beetje. Ik denk dat je vandaag en morgen veel meer vlaggen ziet hangen.”Source link