© AFP
Een patiënt die lijdt aan het virus wordt vervoerd in Wuhan.

President Trump zegt bewijs te hebben dat het coronavirus afkomstig is van een laboratorium uit de Chinese stad Wuhan. Tot nu toe werd aangenomen dat het virus ontstaan is op een markt met levende dieren in Wuhan, maar er zijn dus ook andere theorieën over de oorsprong van het virus. Wat weten we over de uitbraak van het virus en wie doet daar op dit moment onderzoek naar?

Op zijn persconferentie liet Trump vannacht weten dat hij er dankzij het bewijs vrijwel zeker van is dat het laboratorium in Wuhan de oorsprong is van de virusuitbraak. Inhoudelijk wilde hij niet verder op het bewijs ingaan, omdat het onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten nog loopt.

Wel stelde Trump dat het virus door een opeenstapeling van fouten kan zijn ontsnapt of dat het virus zelfs met opzet is verspreid. Het virologisch instituut in Wuhan heeft alle aantijgingen van Trump ontkend. 

Dierenmarkt 

De meeste gezondheidsexperts gaan ervan uit dat het virus ontstaan is op een markt in Wuhan waar levende dieren werden verkocht. Het virus zou van dier op mens zijn overgesprongen. Toch komen er steeds meer twijfels over deze theorie. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een man die op 1 december symptomen van het virus vertoonde, de eerst bekende besmette patiënt was. In tegenstelling tot veel andere mensen die tot de eerste groep patiënten behoorden, was hij niet op de beruchte markt geweest. 

© Aangeboden door RTL Nieuws

Toch kan het virus wel degelijk van de dierenmarkt afkomstig zijn. Binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er ook experts die zeggen dat het virus onmogelijk door de mens zelf kan zijn gecreëerd. 

Omdat er nog zoveel onduidelijk is over de oorsprong van het virus, roepen steeds meer partijen op tot een onafhankelijk onderzoek. En dat is tegen het zere been van China. Dat land wil zelf onderzoek doen en houdt tot dusverre iedereen op afstand. 

WHO-gezant geweigerd

China is nu zelf gestart met een onderzoek naar de herkomst van het virus, maar weigert daarbij onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie mee te laten kijken. Zij krijgen geen toegang tot het land. Die houding oogst niet alleen kritiek van het WHO, maar ook van meerdere internationale partijen. 

Zo hebben onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en Australië zich al uitgesproken voor een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van Covid-19. 

© Aangeboden door RTL Nieuws

Met name Australië is fel tegenover China. Volgens de Australische premier Morrison is het volkomen redelijk om een onafhankelijk onderzoek te eisen voor een virus dat honderdduizenden levens heeft geëist en de wereldeconomie heeft platgelegd. 

Maar China wil dat helemaal niet. Het land zegt dat een internationaal onderzoek gebaseerd is op vooroordelen. China probeert met alle macht om de schuld voor het ontstaan van het coronavirus af te wentelen. Het land dreigde Australië daarom met sancties, maar premier Morrison zwicht niet onder die Chinese druk. 

Chinese ambassadeur: ‘geloof geen geruchten’

In een paginagrote advertentie in Het Financieele Dagblad ontkent de Chinese ambassadeur in Nederland dat het virus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. Xu Hong schrijft dat onverantwoordelijke politici en media op dit moment geruchten verspreiden. De ambassadeur stelt dat het virus mogelijk is overgesprongen van dier op mens. China zou de uitbraak van het virus ook nooit hebben willen verhullen. 

In de advertentie met de titel: ‘Open brief aan de Nederlandse vrienden’ prijst hij de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. Zijn collega’s en hijzelf applaudiseren voor de Nederlander met een vitaal beroep, zoals de zorgmedewerkers. 

© Aangeboden door RTL Nieuws

Druk vanuit Peking

Niet alleen Australië en China vliegen elkaar in de haren, ook veel andere landen liggen op dit moment in de clinch met Peking. De Amerikanen, die zelf dus wel onderzoek doen in Wuhan, pleiten voor hardere sancties tegen Peking. Volgens president Trump had China de wereld ook veel eerder attent moeten maken na de uitbraak. 

Ook Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie werden onder druk gezet om een kritisch rapport over Chinese desinformatie over het virus af te zwakken. Al deze landen roepen nu echter steeds harder om een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het virus.Source link