© Reuters
Christian Chenay (98) werkt al meer dan 70 jaar als huisarts.

Christian Chenay is 98 jaar oud en werkt al meer dan 70 jaar als huisarts. De Fransman denkt geen seconde aan stoppen met werken, zeker niet nu hij in tijden van corona zo hard nodig is. “Ik kan mijn patiënten niet in de steek laten.”

In de Franse gemeente Chevilly-Larue wonen bijna 19.000 mensen, maar er zijn maar drie huisartsen actief in de plaats, onder wie Chenay. Voordat het coronavirus in Frankrijk werd vastgesteld, stonden er iedere ochtend mensen in de rij voor een consult van de huisarts.

Zelf in quarantaine

Maar begin deze maand moest hij zijn praktijk noodgedwongen sluiten, omdat twee patiënten agressief werden en al zijn mondkapjes meenamen. Het was niet meer veilig om door te gaan met het bezoekuur, en daarnaast kreeg Chenay zelf coronaklachten, waardoor hij twee weken in quarantaine moest.

© Aangeboden door RTL Nieuws

Maar Chenay vindt dat hij er vooral nu voor zijn patiënten moet zijn. Daarom heeft hij, sinds hij klachtenvrij is, een digitaal spreekuur opgezet. Via beeldbellen ziet hij zijn patiënten weer en kunnen zij hem alles vragen.

‘Ze redden het niet zonder mij’

De huisarts gaat nog wel iedere week langs bij een bejaardentehuis in de buurt waar hij al jarenlang komt. “Ik kan de bewoners daar niet zomaar in de steek laten, ze zouden het niet redden zonder mij.”

In het tehuis is er gelukkig nog niemand besmet met het virus. Chenay: “Daar hebben we veel geluk mee. Als iemand daar het krijgt, zou dat een ramp zijn. We willen niet dat 20 van de 60 bewoners opeens overlijden. Daarom zijn we extra voorzichtig.”Source link