Dodental coronavirus VS hoger dan dat bij Vietnam-oorlog

Het dodental als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur opgelopen met 2.207, een snellere stijging dan de afgelopen paar dagen. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore, schrijft AFP. Zondag en maandag lag de toename van het aantal sterfgevallen door Covid-19 lager dan 1.300.

Het totale aantal doden bedraagt inmiddels meer dan 58.350. Daarmee is het dodental het aantal Amerikanen dat omkwam bij de oorlog in Vietnam gepasseerd. Tijdens dat conflict kwamen in de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig volgens officiële cijfers 58.220 Amerikaanse militairen om het leven.

Dinsdag werd in de VS de symbolische grens van 1 miljoen bekende gevallen van Covid-19 gepasseerd. Omdat niet alle patiënten worden getest, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Tweede marineschip VS getroffen door corona-uitbraak

Een tweede marineschip van de Verenigde Staten is op zee getroffen door een uitbraak van het coronavirus. Aan boord van de USS Kidd zijn 64 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Het schip is dinsdag aangemeerd in San Diego voor medische zorg en ontsmetting. Dat meldt AP.

Eind vorige maand sloeg de kapitein van het vliegdekschip USS Roosevelt alarm over een uitbraak van het coronavirus aan boord van dat schip. De USS Roosevelt ligt aangemeerd in Guam. Bij meer dan 900 van de bijna vijfduizend bemanningsleden is Covid-19 vastgesteld.

De marine heeft de bemanning van het oorlogsschip USS Kidd, van in totaal ongeveer 500 man, snel van boord gehaald. Bij de USS Roosevelt ging dat moeizaam; de kapitein, Brett Crozier, werd uit zijn functie ontheven nadat hij bij de marine aandrong op snellere actie. De marine wil hem zijn positie teruggeven.

Volgens de marine is 63 procent van de bemanningsleden van de USS Kidd inmiddels getest op het coronavirus. Bemanningsleden worden aan wal in quarantaine geplaatst. De schoonmaak van het schip, dat voor de westkust van Midden-Amerika bezig was aan een missie tegen drugscriminaliteit, gaat naar verwachting twee weken duren.

Volgens de Amerikaanse marine zijn er geen bekende gevallen van Covid-19 aan boord van andere schepen.

Het Amerikaanse marineschip USS Kidd, dat kampt met een uitbraak van het coronavirus aan boord, komt dinsdag aan in San Diego. Foto Reuters

Goedemorgen en welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

Er liggen nog 861 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 44 minder dan maandag. Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is met 48 opgelopen tot 4.566.

Wie voor een geannuleerde vlucht direct zijn geld terug wil, moet aankloppen bij de rechter. Dat impliceert minister van Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Invest-NL – met 1,7 miljard euro het grootste investeringsfonds van de overheid en beheerd door oud-minister Wouter Bos – heeft dinsdag 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatieve start-ups en scale-ups die zijn getroffen door het coronavirus.

Frankrijk gaat zijn anti-coronamaatregelen iets versoepelen. Vanaf 11 mei mogen niet-essentiële winkels weer open. Ook worden de regels voor reizen in de metro wat minder streng.

Nu de verspreiding van coronavirus lijkt af te remmen, versoepelen verschillende landen voorzichtig hun maatregelen tegen het virus. Fotografen wereldwijd leggen vast hoe dat eruit ziet. De nieuwe werkelijkheid bestaat uit mondmaskers, handschoentjes en het blijven houden van afstand.

Lees hier het blog van dinsdag terugSource link