De regels eisen waaraan films moeten voldoen om kans te maken op een Oscar zijn versoepeld wegens de coronamaatregelen. Dinsdag is door The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die elk jaar de Oscars organiseert, bekendgemaakt dat films dit jaar niet in de bioscoop te hoeven zijn vertoond om in aanmerking te komen voor een prijs.

Normaalgesproken staat in het reglement dat een ​​zevendaagse vertoning in een commercieel theater in Los Angeles County vereist is. Omdat dit wegens de coronamaatregelen momenteel onmogelijk is, is het nu ook voldoende om een film digitaal uit te brengen.

Dat betekent niet dat elke film die op een streamingservice draait kans maakt op een prijs. Om in aanmerking te komen, moest er al een theatrale release gepland staan en moet de film binnen zestig dagen na de première beschikbaar zijn op een streamingsite die alleen toegankelijk is voor de jury van de filmprijzen.

“We zijn ervan overtuigd dat er geen betere manier is om de magie van films te ervaren dan ze in een theater te zien”, aldus voorzitter David Rubin en directeur Dawn Hudson in een verklaring. “Onze inzet daarvoor is onveranderd en standvastig. Desalniettemin maakt de historisch tragische pandemie van het coronavirus deze tijdelijke uitzondering op onze regels voor het in aanmerking komen van onderscheidingen noodzakelijk.”

‘Mensen stellen films nu meer dan ooit op prijs’

“The Academy ondersteunt onze leden en collega’s in deze onzekere tijd. We erkennen het belang van het feit dat hun werk wordt gezien en wordt gevierd, vooral nu, nu mensen films meer dan ooit op prijs stellen. “

Zodra bioscopen opnieuw kunnen worden geopend, zal een film weer aan de normale regelgeving moeten voldoen. Wel selecteert The Academy een aantal extra plaatsen. Zo hoeft de film niet persé in Los Angeles te draaien, maar ook in bijvoorbeeld New York City, Chicago, Miami en Atlanta.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kortSource link