Dat vertelt de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke in een interview met het AD. In de haven van Rotterdam is volgens Westerbeke zelfs ‘meer activiteit dan anders’.

Rotterdamse haven

Zo zijn er de afgelopen weken veertig mensen opgepakt die in containers slapen en overdag vermoedelijk drugs zoeken tussen de ladingen van containers. “Dat lukt ze niet lang niet altijd, want we houden echt op dagelijkse basis mensen aan. Maar je kunt op je vingers natellen dat ze daar niet voor niets zijn”, vertelt Westerbeke aan de krant.

Volgens de politiechef is er ‘geen enkele vermindering van de partijen drugs die binnenkomen’.

Internationale drugshandel

Alles duidt er dan ook op dat de internationale drugshandel tijdens de coronacrisis gewoon doorgaat. Criminelen spelen er zelfs slim op in: zo werd er al een partij cocaïne onderschept die tussen medische hulpgoederen naar Engeland verstopt zat.

Door de coronamaatregelen zijn de straten leger, waardoor buurtbewoners verdacht gedrag veel eerder opmerken. De politie krijgt dan ook veel meer meldingen. “Mensen zijn vaker thuis en ze kijken meer naar buiten”, vertelt Westerbeke. “Maar ook daar passen criminelen zich op aan. We zien dat ze gaan dealen op plekken waar het nu wel drukker is.”

Supermarktparkeerplaats

Zo vindt de politie nu vaker drugsdealers op parkeerplaatsen van supermarkten en bouwmarkten. Agenten proberen het gedrag van de criminelen te voorspellen en hen voor te zijn. “Maar ze komen altijd op manieren die wij niet kunnen bedenken”, geeft de politiechef toe. “Daar zijn ze wel goed in.”Source link