Ondanks het verbod op de meeste bijeenkomsten vanwege het coronavirus, hebben zo’n driehonderd betogers in Hongkong zondag voor meer democratie en minder invloed van China gedemonstreerd. Het was het eerste protest in Hongkong sinds het verbod in maart werd ingevoerd.

De betogers verzamelden zich in een winkelcentrum en zongen verschillende leuzen. Ze riepen onder meer op om Hongkong “te bevrijden.” Ook werd de vrijlating van verschillende activisten die eerder werden opgepakt geëist.

Oproerpolitie met schilden hebben de groep uiteengedreven. Om het protest verder af te breken, heeft de politie meerdere delen van het winkelcentrum afgesloten. Hierdoor moesten enkele winkels hun deuren sluiten. Bezoekers van het winkelcentrum werden opgedragen naar huis te gaan.

Het protest van zondag was het eerste protest sinds eind maart, toen de regering bijeenkomsten van meer dan vier personen verboden maakte vanwege het COVID-19-virus.

Opgelopen spanning tussen China en Hongkong

Het protest volgt nadat de politieke spanningen tussen Hongkong en China de afgelopen twee weken zijn opgelopen. Vijftien activisten werden eerder deze maand gearresteerd. De centrale regering in de Chinese hoofdstad Peking heeft gezegd achter de arrestaties te staan.

Het afgelopen jaar werd er maandenlang bijna dagelijks geprotesteerd in Hongkong, onder meer vanwege de invloed die Peking heeft in Hongkong. Deze protesten leidden tot veel confrontaties tussen de betogers en de politie. Duizenden betogers werden tot nu toe al opgepakt tijdens de protesten.Source link