Ook in Tsjetsjenië hebben kappers hun deuren moeten sluiten. Dat leidt, zoals ook bij ons, tot praktische problemen. Maar Kadyrov houdt voet bij stuk.

Hij heeft een opmerkelijk advies voor de inwoners van Tsjetsjenië. “De heilige ramadanmaand komt eraan. Ik kan mannen aanraden om zich kaal te scheren en het hoofd een beetje rust te geven.”

Kadyrov voegde de daad bij het woord en verspreidde een dag later een video waarin hij verschijnt met een kale kop. Kadyrov voegde er nog aan toe dat de islam het kaalscheren toejuicht omdat de profeet Mohammed dat ook deed.

Bizar beleid

Het is de zoveelste bizarre voorval in het Tsjetsjeense coronabeleid. Half maart wuifde Kadyrov het coronavirus nog weg (“we gaan allemaal een keer dood”), maar sindsdien nam hij een aantal opmerkelijke stappen.

De opstandige Tsjetsjenen

Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland in het Kaukasus-gebergte. De inwoners zijn vooral moslim en hebben al eeuwen een moeizame relatie met het centrale gezag in Moskou. Soms liep dat uit op oorlog, zoals in de jaren negentig en begin deze eeuw.

Sinds 2007 is Ramzan Kadyrov in Tsjetsjenië aan de macht. Kadyrov moet van Rusland voorkomen dat er weer oorlog uitbreekt. Dat lukt, maar met een hoge prijs. Kadyrov voert een schrikbewind met onder meer martelingen van tegenstanders en homoseksuelen. Moskou heeft nooit ingegrepen.

Politie met stokken

Het eerste incident was eind maart. Toen verscheen een video waarin een groep agenten in Tsjetsjenië met grote plastic buizen patrouilleert. Deze methode werd ingezet om de lockdown te handhaven.

“Er is een quarantaine van kracht. We zijn gevraagd om dit duidelijk te maken aan iedereen die dit niet snapt, met behulp van deze buis”, zegt een van de agenten. Op de video waren de straten leeg.

Grenzen dicht

Een week later sloot Kadyrov de grenzen van Tsjetsjenië met de rest van Rusland. Hierop kreeg Kadyrov voorzichtige kritiek van de Russische regering, waar hij zich niets van aantrok.

Journalist bedreigd

Daarna volgde een incident met een Russische journaliste. In de oppositiekrant Novaya Gazeta had Jelena Milasjina een reportage geschreven over corona in Tsjetsjenië. Ze schreef onder andere dat coronapatiënten door de autoriteiten op één lijn werden gesteld met terroristen. Daar werden de patiënten zo bang van, dat ze hun ziekte begonnen te verbergen en thuis stierven.

Kadyrov reageerde woedend, met een verkapte bedreiging aan het adres van de journaliste: “Als je wilt dat wij een misdaad begaan en een crimineel worden, zeg het dan gewoon”, sprak hij in een video. “Probeer ons niet te veranderen in bandieten en moordenaars.”

Protestbrief

Daarop ondertekenden meer dan honderd Russische schrijvers, muzikanten en acteurs een protestbrief. Ze vroegen daarin openlijk om een strafrechtelijk onderzoek naar Kadyrov.

Ook mensenrechtenorganisaties schaarden zich achter die oproep. Ze zijn bang dat aanhangers van Kadyrov zijn video op Instagram opvatten als een teken om de journaliste iets aan te doen.

Dat zou niet voor het eerst zijn. Want eerder dit jaar werd diezelfde journaliste nog aangevallen toen ze in Tsjetsjenië was. Daarna postte ze een foto van haar voorhoofd:

Poetin grijpt niet in

De Russische president Vladimir Poetin houdt zich op de vlakte. Zijn woordvoerder noemde Kadyrovs video ‘emotioneel’. Verder wilde hij niet gaan. “Het is nu eenmaal een emotionele situatie”, zei Poetins woordvoerder, doelend op corona. En over Kadyrovs uitlatingen: “We hebben er niets ongewoons in gezien.”

Het Russische OM dwong Novaya Gazeta om het kritische artikel te verwijderen.Source link