Kamer wil versneld bescherming tegen buitenlandse overnames van Nederlandse bedrijven

De Tweede Kamer wil dat het kabinet versneld een beschermingsmechanisme invoert tegen ongewenste buitenlandse overnames van belangrijke Nederlandse bedrijven, nu die verzwakt zijn door de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Daarover bericht het FD zaterdag. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie doen een oproep daartoe samen met oppositiepartij PvdA.
Het kabinet komt naar verwachting eind dit jaar met een voorstel voor een zogeheten ‘investeringstoets’. Het idee is dat daarmee overnames en investeringen van buiten de Europese Unie doorgelicht kunnen worden op risico’s voor de nationale veiligheid, openbare orde en volksgezondheid. De vijf politieke partijen zeggen zaterdag in het FD dat ze willen dat het kabinet die toets versneld invoert, met het oog op de huidige precaire economische situatie.
Het gaat de coalitie en de PvdA met name om bedrijven in strategische sectoren als de zorg, hightech, voeding en infrastructuur. De Tweede Kamer debatteert maandag met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) over bescherming van het Nederlandse bedrijfsleven.

Trump: waarschijnlijk sterven uiteindelijk tot zo’n 65.000 Amerikanen aan Covid-19

Donald Trump verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers in de Verenigde Staten uiteindelijk tussen de 60.000 tot 65.000 uitkomt. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd, aldus persbureau Reuters. Eerdere voorspellingen hielden nog rekening met sterftecijfers tot 200.000. Op dit moment staat het officiële dodental op 35.400.

De VS zijn in absolute aantallen het zwaarst getroffen land ter wereld. Het afgelopen etmaal werd melding gemaakt van meer dan tweeduizend nieuwe sterfgevallen. Het aantal geregistreerde Amerikaanse coronapatiënten nadert er de 700.000.

Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich 17.000 inwoners van New York, de Amerikaanse staat met de meeste coronadoden. Sinds vrijdagavond is het er verplicht om een mondkapje te dragen als je je op straat begeeft.

Voetgangers en fietsers bij Times Square in New York City, waar het normaal wemelt van de auto’s en mensen. Foto Frank Franklin II/AP

NBA en basketballers sluiten akkoord over korten salaris

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft een overeenkomst gesloten met de spelersvakbond om de salarissen van de spelers voorlopig met 25 procent te korten. Dat schrijft persbureau Reuters zaterdag. Spelers in de NBA – die als eerste Amerikaanse sportcompetitie werd gestaakt nadat een speler positief was bevonden op het coronavirus – behoren in de Verenigde Staten tot de best verdienende sporters.

Het deels opschorten van de salarissen zal geleidelijk gebeuren en loopt door tot aan de eerste twee maanden van het nieuwe seizoen. Mochten de wedstrijden van dit seizoen toch nog ingehaald worden, dan wordt het gekorte deel van de salarissen alsnog uitgekeerd. Over de salarisdeal werd al langer onderhandeld en de afgelopen weken lieten steeds meer basketballers weten in te stemmen met minder loon.

Ook in andere landen wordt discussie gevoerd over het korten van lonen van topsporters. Doordat competities zijn gestaakt en begrote inkomsten van onder andere kaartverkoop niet binnenkomen, raken sommige sportclubs in financieel zwaar weer. Ajax-bestuurder Edwin van der Sar liet zaterdag aan De Telegraaf weten dat het inhouden van salarissen bij de Amsterdamse club „op dit moment niet aan de orde” is.

‘Schiphol pas in 2023 weer op oude niveau’

Op zijn vroegst is het aantal vluchten op Schiphol pas in 2023 weer op het oude niveau. Dat zegt de bestuursvoorzitter van de luchthaven, Dick Benschop, zaterdag in Trouw.

De topman zegt in het dagblad dat hij na de coronacrisis het aantal vluchten gefaseerd wil laten oplopen tot het maximale aantal van 500.000 vliegbewegingen per jaar. Benschop: „Ik wil gecontroleerd herstel. Dus niet direct weer het plafond willen bereiken, maar in gecontroleerde stappen.”

De bestuursvoorzitter hoopt dat de discussie over de groei van Schiphol door het gefaseerde herstel nieuw leven ingeblazen wordt. De luchthaven is al jaren met Den Haag, milieu-organisaties en omwonenden in een verhitte discussie verwikkeld over uitbreiding. „Door de coronacrisis is er de facto een pas op de plaats tot 2023”, aldus Benschop. „Precies waar de omgeving vanwege de overlast al zo lang om vraagt.”

Het aantal reizigers dat van en naar Schiphol vliegt, is in maart meer dan gehalveerd, bleek woensdag uit CBS-cijfers. Vooral in de tweede helft van die maand is het aantal passagiers hard gedaald. Sinds het kabinet verdergaande coronamaatregelen aankondigde, nam het aantal passagiers met 83 procent af.

Aantal gemelde dodelijke slachtoffers Duitsland passeert de vierduizend

In Duitsland is het officiële dodental het afgelopen etmaal opgelopen met 242 tot 4.110. Dat meldt de Duitse zorgautoriteit het Robert Koch-Institut zaterdagochtend. Omdat meldingen over overleden coronapatiënten veelal met één of meerdere dagen vertraging binnenkomen, betekent dit niet dat al deze slachtoffers de afgelopen 24 uur zijn overleden.

In dezelfde tijd is het aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland met ruim 3.600 opgelopen tot ongeveer 137.500. De zwaarst getroffen deelstaat is nog altijd Beieren, waar bijna 37.000 besmettingsgevallen en 1.200 dodelijke slachtoffers zijn geregistreerd. Ook in relatieve zin – als het aantal slachtoffers gewogen wordt tegen het aantal inwoners – is de zuidoostelijke deelstaat met 282 overleden patiënten per honderdduizend inwoners het hardst getroffen. In Nederland ligt dat relatieve slachtofferaantal op ongeveer tweehonderd.

Een bord bij de Duits-Nederlandse grens roept Duitsers die de grens over willen op thuis te blijven. Foto Vincent Jannink/ANP

Verlopen rijbewijzen tijdelijk langer geldig

Alle rijbewijzen die zijn of zullen verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot 1 juni kunnen mensen blijven rijden met een verlopen rijbewijs en blijven ze verzekerd. In de brief geeft de minister aan dat een verlenging van de maatregel indien nodig tot de mogelijkheden behoort.

De maatregel is alleen geldig voor mensen die een rijbewijs hebben dat tien jaar geldig is. Rijbewijzen van beroepschauffeurs of van mensen met een lichte beperking, die elke vijf jaar hun rijbewijs moeten verlengen, vallen ook onder de nieuwe regeling. Mensen met een rijbewijs dat één of drie jaar geldig is komen vanwege de verkeersveiligheid niet in aanmerking.

Een vanaf 16 maart vervallen rijbewijs is volgens de tijdelijke regeling alleen geldig binnen Nederland. EU-burgers die in Nederland wonen en een verlopen rijbewijs van een andere EU-lidstaat hebben vallen ook onder de regeling.

Zo’n 100.000 EU-burgers gestrand in het buitenland

Bijna honderdduizend EU-burgers die zich bij ambassades hebben gemeld, wachten nog op een vlucht naar huis. Het merendeel van de mensen dat nog vastzit, bevindt zich volgens de Europese Commissie (EC) in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië. Zij moeten de komende dagen terug naar Europa worden gebracht.

Volgens een persverklaring van de EC heeft meer dan een half miljoen Europeanen inmiddels gebruik gemaakt van door de EU georganiseerde repatriëringsvluchten. De commissie noemt de operatie „een ongekende repatriëringsinspanning”.

Trump kondigt miljardensteun voor Amerikaanse boeren aan

Op een persconferentie heeft de Amerikaanse president Trump miljarden dollars aan steun toegezegd aan boeren die zijn getroffen door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten. Volgens Trump zal het ministerie van Landbouw in eerste instantie een hulpprogramma van 19 miljard dollar (17,5 miljard euro) opzetten.

Het grootste deel van het hulpprogramma is bestemd voor directe financiële hulp aan getroffen boeren. Daarnaast moet er voor 3 miljard dollar aan producten bij de boeren gekocht worden die vervolgens worden geschonken aan voedselbanken, lokale en religieuze organisaties.

Verder kondigde de president aan dat er in juli nog eens 14 miljard dollar naar het Amerikaanse ministerie van Landbouw zal gaan. De minister van Landbouw Sonny Perdue bedankte Trump voor zijn hulp. „President Trump staat achter al onze boeren en alle Amerikanen om ervoor te zorgen dat we door deze nationale noodsituatie komen.”

De Amerikaanse president Trump bij een persconferentie. Foto Alex Brandon/AP

Wereldwijd meer dan 150.000 doden door Covid-19

Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt heeft wereldwijd meer dan 150.000 slachtoffers geëist. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In de Verenigde Staten zijn met 33.000 doden de meeste slachtoffers gevallen. In de staat New York alleen al zijn meer dan 12.000 doden gevallen.

Het tweede land ter wereld met de meeste doden is Italië (22.750). In Spanje, het derde zwaarst getroffen land ter wereld zijn bijna 20.000 doden gevallen. Wereldwijd zijn er meer dan 2,2 miljoen besmettingen geregistreerd. In de Verenigde Staten, het land met de meeste gevallen, zijn dat er bijna 700.000.

In Nederland zijn er volgens de laatste cijfers 3.459 mensen overleden aan de longziekte. Het aantal bevestigde besmettingen steeg van donderdag op vrijdag naar 30.449.

Welkom in een nieuw coronablog

We bloggen hier verder over de belangrijkste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Dit zijn de hoofdpunten uit het nieuws van vrijdag:Source link