© ANP
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van afgelopen week.

De belangrijkste boodschap voor de Nederlandse bevolking blijft voorlopig: „Hou vol.” Het kabinet denkt wel na over hoe de samenleving ingericht kan worden met onderlinge afstanden van anderhalve meter, maar komt nog niet met versoepelingen.

Premier Rutte doet nog geen mededelingen over het terugschalen van de intelligente lockdown die nu tot en met 28 april geldt. „Het is volkomen logisch dat iedereen zich dat afvraagt. De maatschappelijke en economische impact is gigantisch. Bijna bovenmenselijk veel gevraagd van onder meer zorg en onderwijs. Ik begrijp volkomen dat mensen vurig hopen op versoepeling.”

Volgens Rutte zal dat stap voor stap moeten: „We moeten ons voorbereiden op een overgangsfase. Er wordt nu in heel veel sectoren mogelijkheden verkend om handen voeten geven aan wat straks misschien wel kan. Dat gaat hoe dan ook gepaard met heel veel maatschappelijke dilemma’s. Het gaat letterlijk om verdeling van schaarse ruimte.”

Een besluit over versoepeling is er nog niet. „Deze week is in die zin een tussenweek”, zegt Rutte. Als de teugels na 28 april los worden gelaten zullen dat ’beperkte versoepelingen zijn, echt beperkte versoepelingen’, zegt de premier.Source link